Пета републиканска титла по шахмат за Доника Шивачева

DSC09660aДоника Шивачева се окичи със злато и сребро от държавните първенства по шахмат, проведени в Пловдив в периода 31.03.-8.04.2014г. Това изключително постижение 15-годишната ни шахматистка извоюва в групата при девойките до 16 години, където всички състезателки са много равностойни, почти всяка в досегашната си кариера има спечелени отличия и тук се стремеше към нови. Турнирът стана много интересен, а всичко това направи успеха на Доника още по-ценен. Тя показа израстване спрямо конкурентките, игра много концентрирано и смело, изненадваше противничките си, реализираше нестандартни идеи и ги надиграваше. Повечето от победите и на класическия шах завършваха преди останалите, което също говори за нейното превъзходство. Доника е ученичка на МГ “Ат. Радев” и състезателка на ШК “Тунджа 2009” гр. Ямбол.

В класическия шах Доника започна с безкомпромисна победа над миналогодишната шампионка до 14 г. Николета Господинова, а след това победи и Василена Трайкова – друга класна противничка в тази група. Последва реми с Джулиана Колева, също силна противничка, като тук Доника имаше шансове и за пълен успех. Последва загуба от най-силната състезателка в групата – Мария Васова, която в последствие спечели турнира. В следващите 3 партии Доника не пощади преките си конкурентки Боряна Петрова и Нона Мирчева, с която и бе най-трудната партия, а в последния кръг много леко надигра и Александрина Колева. Така Доника завърши втора на класическия шах с 5,5 т. от 7 възможни и спечели сребърен медал.

В блица Доника не даде никакви надежди на противничките си. Започна с 2 хубави победи над Николета Господинова и Гергана Димитрова, след което нанесе тежкия си удар, побеждавайки най-силните участнички в турнира – Мария Васова, Нургюл Салимова и Виктория Радева. Това я изведе начело с точка преднина в класирането. Последва нова победа – този път над Никол Илиева и стратегическо реми с Джулиана Колева, като по този начин изпревари с цяла точка следващите я противници. С това Доника спечели петата си републиканска титла.

С постигнатите отличия Доника спечели квота за участие на европейското първенство в Грузия, както и възможност да участва на световното първенство в Южна Африка. И за двете участия ще са необходими средства от спонсори, които се надяваме да бъдат осигурени. Доника заслужава да представя страната ни в тези шахматни форуми.

 

About the Author :