Пепелянки налазиха Александрово

DSC07298За някой лъжа, за александровци – истина. Селото се превръща в една зоологическа градинаq в която човек може да срещне по улиците и посред бял ден чакали, вълци, лисици , а сега и  пепелянки… Може да е екзотично, но за малкото останали жители си е направо опасно.

След като изживяха страховете за опазване на овце и кози от вилнеещите чакали, след като едва опазват пернатите домашни  от набезите на лисици и порове, сега александровци са в потрес от присъствието на …пепелянки. Надвечер в неделния ден, както обикновено, Живко Желев тръгнал да коси трева извън село. По някое време обаче, силният 40-годишен мъж се почувствал необяснимо зле и едва успял да стигне до дома, започнал да повръща и да зазлява още повече. Без да може да даде обяснение на какво се дължи това само повтарял, че нещо се е убол. Притеснена от скоростното развитие на нещата съпругата му повикала Бърза помощ и човекът е откаран в областната болница. Едва там установяват, че е ухапан от отровна змия, слагат му необходимите инжекции и го стабилизират. Научавайки за случая съселяните на Живко истински се разтревожили. Междувременно става ясно, че преди дни почти в центъра на Александрово друг мъж убил пепелянка. Разтреперана от страх жена споделила при кмета Стойко Георгиев, че по пладне две влечуги препречили улицата от край до край. Според нея общата дължина на смоците била около 6 м. Което съвсем я втрещило. Възрастни хора споделят, че ако преди  срещали  влечуги  из гората, то сега  те се въдят в селото. И спокойствието отдавна е напуснало  жителите, които и денем, и нощем са нащрек. Имат основание! Докато потърпевшия Живко бил в болница същата нощ чакали влезли в двора и изяли козата му. Сутринта стопанката намерила само кости.

Докато се окуражават с шеги и закачки александровци все пак признават, че се страхуват от дивото, което заема все повече територии. И никой не знае какъв звяр може да му излезе насреща.

Надя Жечева

(на сн. кмета на селото Стойко Георгиев)

About the Author :