Пенка Илиева: ” Комисията постъпи мъдро като не избра директор на ОУ „Хр.Смирненски”

P_IlievaAНовият още началник на Регионалния инспекторат по образованието, Пенка Илиева, днес даде първата си пресконференция, която бе в известна степен за опознаване между министерския наместник и медиите.
Илиева отчете успешно завършване на първия учебен срок, макар че не можа да каже колко ученици са отпаднали от 15 септември до 4 февруари. Просветният шеф чака да се изготви справката, така че се позова на положението от миналата учебна година, когато на този етап имало вън от школата 12 процента подрастващи.
Началникът на просветния инспекторат похвали най-вече децата за добре приключилия първи учебен срок, те вложили големи усилия за това, все пак не пропусна да изтъкне ролята и на техните преподаватели. Пенка Илиева изрази надеждата, че децата прекарват ваканцията си в „здравословни игри”, макар че паузата между двата срока бе само два дни и от утре учениците отново ще щурмуват пътищата на познанието.
Междувременно, с пълна пара вървели Олимпиадите в Ямбол, на 1 февруари учениците показали какво могат по немски, френски и руски език, днес изявите им продължават, като част от изпитанията са по философия и астрономия.Олимпийският цикъл на градско ниво ще приключи в края на седмицата с атака на биологията и здравното образование.
На въпрос на медии, какво точно става с директорския пост в Основно училище „Христо Смирненски”, тъй като съдът реши, че Димитър Бояджиев е уволнен неправомерно, Пенка Илиева заяви, че чакат да се запознаят с решението на Темида и тогава да действат.”Комисията е постъпила мъдро, като не избра нов директор на преминалия конкурс”, допълни шефът на инспектората, визирайки възможността в един момент училището да се окаже с двама директори.
Илиева обаче не скри, че не е доволна от наблюденията си върху работата на директора Димитър Бояджиев, въпреки че не знаеше за какво точно той бе уволнен от поста си в ОУ ”Хр.Смирненски”.Тя счита, че има лош мениджмънт и в училище „Димчо Дебелянов”, където дългогодишен директор е Стефка Бакалова.
Новият началник на просветния инспекторат и нейният екип има намерение да засили методическата подкрепа за училищата, ще се даде помощ и за доброто представяне при матурите и външното оценяване на учениците.

Борислав Ненов

About the Author :