ПГ по земеделие “Христо Ботев” в тясна връзка с бизнеса от първия учебен ден

IMG_0411“Професионална гимназия по земеделие “Христо Ботев” в Ямбол е едно от най-добрите учебни заведения, създаващи кадри за селското стопанство и на специалистите, които се дипломират тук, им се гарантира успешно реализиране на пазара на труда”, бяха думите, с които се обърна към учениците директорът инж. Тодор Тодоров днес, 16 септември, 2019 г., при откриване на учебната година. Гости на събитието бяха: Георги Георгиев – старши експерт по български език и литература в РУО-Ямбол, Марин Маринов – регионален агроном във фирма “Кортева” за област Ямбол и Меглена Начева – представител на обществен съвет към ПГ по земеделие.

Откриването на учебната година започна с традиционните ритуали – издигане IMG_0419на националния флаг и посрещане знамето на училището, поздравително слово от директора, музикално изпълнение. Тодор Тодоров плисна менче с вода и удари първия звънец. Първи в училищната сграда бяха въведени най-новите ученици – осмокласниците, водени от своите класни ръководители.

В подкрепа на факта, че училището работи в тясна връзка с бизнеса, малко по-късно пред представители на ученици от X-XII клас регионалният агроном на “Кортева” за област Ямбол Марин Маринов презентира дейността на фирмата. Тя е създадена от сливането на капитали на трите фирми  “Дау Агрисайънс”, “Дюпон  Растителна защита” и “Пионер Семена”, факт е от есента на 2018 г. и в момента е най-голямата фирма в световен мащаб за IMG_0442доставка на препарати и семена.

Името “Кортева” е съставено от две думи – “cuore” – сърце и “teva” – природа, преведено на български означава “сърцето на природата”. Основната цел на фирма “Кортева” е подобряване живота на производителите и на консумиращите земеделска продукция за осигуряване бъдещето на следващите поколения, подчерта Марин Маринов. “Кортева” предлага на пазара над 10 култури, има открити над 65 свои сортове и активни вещества. Фирмата работи върху откриването на по-малко канцерогенни активни вещества в препаратите си за растителна защита и такива вече са в процес на регистрация. Тя предлага семена от люцерна, рапица, царевица, памук, ориз, IMG_0437инокуланти- вещества, които се използват за направата на силаж/сенаж с цел подобряване на качествата му, по-добра усвояемост от животните и увеличаване на млеконадоя, сорго, слънчоглед и пшеница. За растителна защита предлага хербициди при житни култури, хербициди при царевица и соя, фунгициди, инсектициди, препарати за пасища, хербициди при ориза, трайните насаждения и лозята. Предлага и обеззаразители, хербициди при специализирани култури, комплексна растителна защита. Фирмата се стреми да бъде в помощ на фермерите и по отношение на технологията на отглеждане – време на сеитба, брой на семена, кога да се използват различните препарати и пр.

Учениците зададоха своите въпроси, вкл. и във връзка с развитието на екологичното земеделие. Те получиха подаръци от фирма “Кортева” – раници, бележници и химикалки, а за преподавателите по специалните предмети в училището бе предоставена специализирана литература.

В ПГ по земеделие “Христо Ботев” подобни срещи на учениците с фирми от сферата на селското стопанство не са изключения – досега е имало с представители на фирми-вносители на земеделска техника, на трактори и комбайни.

IMG_0393 IMG_0399 IMG_0412 IMG_0417 IMG_0421 IMG_0428 IMG_0435 IMG_0444

About the Author :

Leave a reply