ПГ “Васил Левски” с участие в два международни проекта и завоювани отличия

IMG_1070Участието на ПГ “Васил Левски” в Ямбол в два международни проекта бе поводът за пресконференцията, която се състоя днес, 10 май, в училището. На нея присъстваха и учители, и ученици от учебното заведение. Проектите бяха представени от директорката на гимназията Петя Сярова.

Първият проект, озаглавен  “Младите хора и неизказаните неща”, е съвместен на Федерацията на италианските учители и училища от държави, членки на Европейския съюз – България, Чехия, Италия, Румъния, Полша, Гърция, Германия, Португалия, Швеция и извън ЕС – Турция и Канада. Заключителните събития по форума са се провели в румънския град Констанца в края на месец април. Младите хора са се включили в дискусии, обсъждащи проблемите както на общуването между младежите, така и комуникацията с родители, учители, институции. IMG_1072Представители на ПГ “Васил Левски”-Ямбол Иван Пенев и Таня Кирилова са впечатлили аудиторията с умението си да отстояват своите тези. Те са били водени от Петя Сярова и Боряна Стамболова. Българските участници активно са дебатирали по въпросите защо младите хора не разговорят помежду си, какви трудности срещат при общуване с  родителите, защо им е трудно да се доверяват на приятелите.

На пресконференцията беше показана презентация за събитията в Констанца. Споделени бяха впечатления от училището-домакин – Национален колеж “Мирче Бетрън”, включително, че там учениците в класовете са повече от 30 на брой, в конкретен кабинет работят само с таблети, показан беше кабинетът IMG_1074на психолога, както и виртуалната библиотека- чрез телефона се приема баркода на книгата и тя може да бъде прочетена през мобилното устройство. Имало е конференция на тема “Училище и общество”, работа по групи, както и представяне на филмите, с които са участвали учениците в конкурсната програма. Всъщност по проекта е имало няколко конкурса, ученици на гимназията са завоювали награди в различните категории. По време на пресконференцията директорът Петя Сярова връчи призовете на отличените ученици: Таня Кирилова – първо място за фотография; Иван Пенев и Таня Кирилова – трето място за филм; Мирена Кацарова – специална награда на журито за къс разказ; Надежда Малчева – второ място за поезия. В литературния сборник тази година са включени творбите на финалистите: IMG_1078Борислава Чорбаджийска и Деница Атанасова от 9 клас; на Ренета Пиринджева и Цветелина Кирова от 10 клас, на Даниел Кръстева, Таня Кирилова, Мари Чернева и Румяна Димитрова от 11 клас и на Таня Василева от 9 клас. На пресконференцията беше показан 4-минутният филм на Иван Пенев и Таня Кирилова, те говориха за работата си.

Вторият проект, по който гимназията работи, е социологическо проучване на Департамента по икономика на Университета “Ла Сапиенца” в Рим – “Усещането за корупция у европейската младеж” с младежи от ЕС. Ръководител на проекта е проф. Маурицио Францини – един от най-авторитетните икономисти в Италия. Проектът изследва чрез онлайн IMG_1075проучване нагласите на младите хора, представите им и степента на корупция в съответната държава и отражението на корупцията върху икономиката. В проекта за участвали 1044 ученици и студенти от 9 държави на възраст 16-20 години, от ПГ “Васил Левски”-Ямбол са се включили 104 ученици, съобщи Боряна Стамболова. Проучването е извършено през периода декември 2017 г. – март 2018 г., зададени са 33 въпроса. Нашите резултати ни нареждат посредата, но се оказва, че българските младежи – респективно българското общество и семействата, са склонни да приемат прояви като ходатайството, даването на дребни подаръци за извършена услуга. За оправдание служи манталитета ни, но това са неща, които напълно липсват при скандинавските младежи, например, обясни Боряна Стамболова. Препоръката на изследователите е да се работи активно със семействата.

 

 

About the Author :