ПГ „Васил Левски“ представи участието си в пореден проект с италиански партньори

SAM_0451 Профилирана гимназия „Васил Левски“ в Ямбол представи на пресконференция днес, 15 май, участието си като единственото българско училище в проект на Фондацията на италианските  учители и  Фондация „Марко и Алберто Иполито“.  От 2007 г. учители, ученици и общественици от двете страни работят по общи проекти. Тази година темата е свързана с изграждането на Младежки консултативни съвети към общините. Представители на 15 европейски града са участвали в проектната реализация.

Във финалната среща от ямболската гимназия са се включили директорът Петя Сярова, преподавателят по италиански език Боряна Стамболова и учениците Таня Кирилова и Станислав Костадинов. Те са били част от SAM_0455проведения експеримент за екипна работа с цел изграждане на мрежа от младежки консултативни съвети , които да покажат екипна работа по избрана тема. 14-те училища /Италия участва с повече от едно/ от 10 европейски държави са избирали от четири теми. Ямболската гимназия заедно с училищата в град Есен, Германия и две италиански учебни заведения от град Паола и град Честернино са работили по темата „Интеграция на младежите на пазара на труда /алтернативата училище-работа“. На финала е имало дискусии с участието на ученици, учители, директори, журналисти, кметове и общественици. Заключителният документ за младежки политики, с който е завършил форумът, е представен пред Европейската комисия. Той е връчен на Силвано Марсели – член на Комисията и председател на Международната асоциация на преподавателите. Този документ ще бъде представен и на кмета и зам.-кмета по образованието на община Ямбол чрез Младежкия консултативен съвет към общината.

SAM_0461На днешната пресконференция бяха връчени и наградите на учениците, отличили се в проектните конкурси за поезия, къс разказ и фотография. Сред конкуренция от 150 творби стихотворението на Веляна Василева от 8 Б клас печели първо място за поезия. Наградата на председателя на журито за кратък разказ получава Таня Кирилова от 10 Г клас. А сред 30-те финалисти, отличени с грамоти за разказите си, са Ренета Пиринджиева и Мирена Кацарова от 9 в клас и Карина Желева от 10 Г клас.

Показана бе и презентазия за проведените срещи в Италия, участието в различни форуми по проекта. Учениците, участвали във финалната среща, споделиха впечатления.

„Колкото повече участваме в проекти, състезания, конкурси, толкова повече опит трупа един ученик, а и преподавателите. По този начин ставаме по-бързо адаптивни към всички промени, които настават и у нас. Понякога се шегувам като казвам: Ако ние не се променяме, системата ни изхвърля. Има такива физични центробежни сили, които го обясняват“, каза в заключение директорът на ПГ „Васил Левски“ Петя Сярова.

SAM_0457 SAM_0459 SAM_0462 SAM_0464 SAM_0466 SAM_0467 SAM_0469

 

About the Author :

Leave a reply