ПГЗ „Христо Ботев” отбеляза тържествено своя патронен празник

Ямбол, 02.06.2022 г.

На 2 юни, патронен празник на Професионална гимназия по земеделие „Хр. Ботев”, гр. Ямбол, официални лица, преподаватели, възпитаници на гимназията и много гости участваха в официалната церемония, посветена на безсмъртния подвиг на поета революционер Христо Ботев и склониха глави пред неговата велика саможертва за Отечеството.

Гости на тържеството бяха Васил Александров, областен управител на област Ямбол; Валентин Ревански, кмет на община Ямбол;  Стойко Стойков, началник на Регионално управление на образованието, гр. Ямбол;  Антон Шиков, председател на Общински съвет, гр. Ямбол; Биляна Кавалджиева, зам.-областен управител;  Михаил Керемедчиев, зам.- кмет на община Ямбол, общински съветници, представители на институции, неправителствени организации и граждани.Тържествената церемония започна с изпълнение на представителния Духов оркестър на гр. Ямбол. Участниците в церемонията посрещнаха знаменната група на училището. Прозвуча националният химн, а група за художествено слово изпълни кратка програма, посветена на огнения път на поета-революционер.

В своето приветствено слово към всички участници директорът на гимназията, инж. Тодор Тодоров, сподели, че Денят на Ботев „е не просто частица от славната българска история, а част от самата вечност”. Защототози велик поет, публицист, революционер е обречен да остане завинаги в Пантеона на българската свобода, а неговият славен път от Козлодуй до върховете на Балкана да бъде вграден в темелите на нашата история като път към националното ни възкресение. „На този ден-изтъкна г-н Тодоров- ние, възпитаниците и служителите на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев”, гр. Ямбол, сме горди, че носим с достойнство, доблест и чест името на този велик български патриот и революционер! Горд син на своята епоха, неговият чутовен подвиг ще ни вдъхновява, ще пробужда съвестта ни, ще издига самочувствието ни като частица от древен народ!”

В своето приветствено слово Валентин Ревански, кмет на община Ямбол, подчерта значимостта на този ден като пример, вдъхновяващ патриотичния дух на всеки българин; ден, който издига на нови висоти нашето самочувствие като народ.

Гостите поднесоха цветя и венци пред паметника на поета революционер Христо Ботев.

Празникът продължи със спортен турнир и състезание по майсторско управление на земеделска техника.

 

 

 

About the Author :

Leave a reply