ПГАС “Кольо Фичето” домакин на регионалния кръг от националното състезание “Най-добър млад строител”

IMG_7471Регионалният кръг от националното състезание “Най-добър млад строител”, организирано от Министерството на науката и образованието, официално беше открит днес, 14 март 2019 г., в Безистена. Домакин на състезанието е Професионалната гимназия по строителство и архитектура “Кольо Фичето”-Ямбол. Заедно с домакините, в него участват ученици от сродни професионални гимназии в Сливен, Бургас, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Организатори са МОН, в партньорство с „Кнауф България” ЕООД, Камара на строителите в България, „Мегахим” АД, „Хенкел България” ЕООД и „Винербергер България” ЕООД.

Домакинството се случва в навечерието на 60-та годишнина на ямболската професионална строителна гимназия “Кольо Фичето”. В четирите състезателни дисциплини участие са заявили 7 професионални гимназии от 6 града с 33-ма ученици-състезатели. Те ще демонстрират в продължение на два дни придобитите знания, умения и компенеции през годините в професионално направление строителство, като използват IMG_7461материали, предоставени от водещи фирми в строителни бранш. Тази ежегодно организирана инициатива цели популяризиране на професионалното образование и изява на подготвените бъдещи строители, строителни техници, архитекти, дизайнери, които ще градят страната ни. Учениците ще мерят сили в четири състезателни дисциплини: мазилки; шпакловки и бояджийски работи; облицовки и настилки; зидарии и сухо строителство в ПГСА “Кольо Фичето”.

Церемонията по откриването на състезанието започна с кратък филм за Кольо Фичето. Личен поздрав към участниците отправи зам.-кметът на Ямбол Илияна Бицова, представителят на строителния гигант “Винербергер България” Румен Стоев. Прочетени бяха поздравителни адреси от началника на РУО Красимир Стоилов и от Николай Георгиев – председател на Камарата на строителите в България – областно представителство Ямбол.

Музикалните поздрави бяха от Адриана Янева от Студиа по изкуствата “Белканто” с ръководител Божидара Божилова и Марияна Андреева и на китара от ученик на ПГАС “Кольо Фичето”-Ямбол.

Мария Тонкова, директор на ПГАС “Кольо Фичето”, откри регионалния кръг на състезанието “Най-добър млад строител”.  Тя припомни, че през близо 60-годишното си съществуване гимназията е преживяла много превратности, но от последните няколко години тя поема по път, достоен за една професионална гимназия, обучаваща по специалности, напълно в духа на търсенията на 21 век. “Тази състезателна надпревара по своята същност е обмен на добри практики между професионалните гимназии и е най-добрата инициатива в професионален план между гимназиите, които осъществяват обучение в направление строителство”, подчерта тя.

IMG_7460 IMG_7465 IMG_7467 IMG_7468

 

About the Author :

Leave a reply