Паякът минава на двусменен режим, събарят Френския център да строят паркинг

DSC01133Промените в бюджета на община Ямбол, гласувани на последната сесия на Общински съвет, проведена на 30 юни, показват намеренията на общината какво предстои да се прави в града, защото друга информация от страна на общинска администрация на практика липсва.

По наложена вече практика мнозинството от съветници приемат това, което внася като предложения кметът без дори да дебатират, но за гражданите най-вече е важно какво точно ще се случва в града.

Паякът, който вдига автомобили на нарушители, вече ще мине на двусменен режим, след като съветниците приеха да се увеличи щатната бройка на персонала в Общинското предприятие „Платени зони за паркиране”. При обяснение на предложението кметът Георги Славов заяви, че нарушителите бързо научили работното време на паяка и след 18 – 19 часа продължавали да нарушават, докато преди това се съобразявали с правилата. Новите двама души заедно с полицай щели да направят втори екип, с който да се удължи работното време на репатриращия автомобил. По този начин той щял да продължи да дисциплинира шофьорите.

DSC01303Общината възнамерява да събори Френският център, който се намира на улица „Браила”, за да изгради паркинг. Френският център е една занемарена барака, която се намира в междублоковото пространство на улиците „Търговска” и „Самуил”, което в момента е Синя зона. Необходимите 225 000 лв. ще се заделят  от резерва на общината. В обясненията ямболският кмет заяви, че ремонт там не е правен от 40 години, а другият проект за паркинг е зад бившето химическо чистене до партийния клуб на Атака. Ако и той бъде направен според него щяло да има удобно за паркиране съоръжение в идеалния център на града. Друг е въпросът, че голяма част от паркоместата на Синята зона и сега са празни. Колкото и модерен да бъде паркингът, шофьорите често са готови да паркират къде ли не само и само да не плащат такса. От друга страна това вероятно ще подобри условията за паркиране поне на живеещите в този район, защото те така или иначе плащат такса на общината, за да паркират автомобилите си в Синята зона, а досега дупките на паркинга не бяха дори запълнени.

Съветниците одобриха да бъдат дадени 15 000 лв. за закупуване на дебитомер, който да измерва какво количество инфилтрат се оттича от старото сметище на Ямбол към ретензионния басейн, който е един и за новото депо и за старото,  защото останалите общини не искат да плащат общо извозването му, след като то касае като издръжка само община Ямбол.

Със 17 000 лв. беше завишен бюджета на читалище „Съгласие”, което платило ремонта на тоалетните от собствените си средства заради провеждащия се икономически форум, а сега общината ще му ги върне, за да може читалището да извърши други наложащи ремонти. Както каза Георги Славов читалището се нуждае от много ремонтни дейности, по разчети от миналата година са необходими половин милион лева, за да бъде оправено всичко.

От БСП поискаха кметът да качи на сайта на общината улиците, които общината възнамерява да ремонтира, за да имат хората яснота и да се избегне усещавнето за субективизъм при определянето им. „Относно улиците и ремонта им – оглеждат се редовно от специалисти и когато има средства се ремонтират. Никога не се е действало субективно. В зависимост от най-належащите проблеми се решава да се работи, където е необходимо”, отговори Георги Славов.

Съветниците одобриха да се продаде комплекс за отдих и спорт с площ от 10,861 дка в к-с „Хале” – бившият басейн „Фиджи” заедно с построения в него ресторант, като началната цена на имота е 458 000 лв., а депозитът за участие в търга е 229 000 лв.

Като куриоз по време на сесията системата за електронно гласуване, която предстои да бъде сменена, отново се развали и съветниците трябваше да гласуват с вдигане на ръка. Добре, че тя сравнително бързо се оправи, защото иначе председателят трябваше да е все изправен и да брои гласовете на колегите си.

Диана Иванова

 

 

About the Author :