Патронен празник на СОУ “Д-р Петър Берон” – Болярово

Picture 894Патронният празник на СОУ “Доктор Петър Берон” винаги е бил вълнуващ, изпълнен с трепет, жадуван и чакан като пролетта. Точно преди 145 години завършва жизнения път на Петър Берон. Вече 81 години училището носи името на този велик българин, който достойно представя България пред света, в епохата, наречена Възраждане. Затова учениците от училището, което носи неговото име, неговите  потомци , с гордост тачат паметта на своя патрон. Закърмени  с неговата чистота и добродетелност те се прекланят с уважение пред духовния му подвиг.

Picture 898В чест на празника в дните, които го предшестваха бяха проведени няколко мероприятия. Три от тях имаха спортна насоченост -проведен бе турнир по шахмат, както и лекоатлетически крос и състезание “Лъвски скок”  под ръководството на г-н Николай Иванов. Освен това бе обявен и проведен конкурс за написване на есе на тема “Училището-моето спасение” под ръководството на г-жа Янка Микова и г-жа Милена Манолова.

Picture 917В понеделник, 21 март, в знак на уважение пред подвига на героите, загинали за България, ученици, учители и служители в училището поднесоха венец, и склониха глави пред паметника в центъра на града. След това тържеството продължи в новата сграда на читалище “Възраждане 1912”, в чието фоайе бе уредена изложба от рисунки и снимки на деца от училището.

Picture 943След посрещане на знамето, танца на мажоретките под тържествените звуци на музиката на Щраус и химна на Република България започна юбилейният концерт с водещ Пламен Димов, ученик от девети клас. Той представи гостите на тържеството- кмета на общината, г-н Христо Христов, заместник-кмета г-жа Нина Терзиева, секретаря на общината г-жа Мария Чанева, директора на дирекция “Хуманитарни дейности и инвестиционна политика” г-жа София Минева, председателя на общинския съвет г-н Атанас Дженков.

Picture 978Поздрав към присъстващите отправи директорът на училището г-н Васил Гаджуров. Той подчерта, че е чест и задължение за всички да носят името на Петър Берон и пожела на учениците да бъдат смели, и да не се прекланят пред трудностите. След него  г-н Христо Христов изпрати пожелание за здраве и сполука, и пожела на учениците да бъдат още по-отговорни за да възродят славата на боляровското училище. Той връчи и сумата 300 лева за да могат участниците в концерта да посетят светини от национален характер като връх Шипка. Литературната импресия на тема “Душевни вълнения” по стихове на Дамян Дамянов и Давид Овадия под звуците на музиката на Митко Щерев от филма “Осъдени души”, изнесена от деветокласниците под ръководството на г-жа Янка Микова, бе поздрав към хората, които вярват в добротата.

Picture 979След това бе представена литературно-музикална програма от началния етап под надслов “Пътешествие в страната на буквите” под ръководството на началните учителки Пролетка Петрова, Мария Тодорова, Галя Петкова и Златка Ламбова. Тя бе наситена с жизнерадостни песни, подплътена със закачливи гатанки на фона на ярка презентация и предизвика весело настроение сред публиката. Танцовият състав “Боляровче” изпълни пред гостите руски цигански танц, последван от микс от танци на петокласниците, подготвен от г-жа Ангелина Гаджурова. Децата изпълниха танца на малките лебеди от балета “Лебедово езеро” на Чайковски, хип -хоп танц и право хоро. След тях се изяви фолклорната група от 9 и 10 клас под ръководството на г-жа Нели Христова и г-жа Мария Маринова. Те представиха акапелно “Ясен месец веч изгрява”, както и 2 други народни песни с музикален съпровод.

Picture 994Учениците от шести клас под ръководството на г-жа Събина Тодорова представиха на публиката литературно-музикална програма “Пролетна дъга”. На фона на пролетна инсталация от весела шарена дъга на сцената, както и на презентация от красиви пролетни картини на цветя, цъфнали дръвчета, животни и птици програмата излъчваше много красота. Учениците от дванадесети клас представиха своя филм ”Сцени от училищния живот”, който бяха подготвили с помощта на г-жа Танева и г-жа Манолова. Празничният концерт завърши училищната сценка на учениците от 8-ми клас, подготвена под ръководството на г-жа Иванка Новакова. Тя предизвика много смях сред учениците, които припознаха себе си във веселите скечове. Накрая се развихриха танцьорите от “Боляровче”, които зарадваха публиката с цветните се шарени носии и буйни народни танци.

 

 

 

 

About the Author :