Патриархът даде гласа си за втория ямболски владика

NeofitПатриарх Неофит реши вчера избора на Светия синод за нов Неврокопски митрополит в полза на ямболлията епископ Серафим. При гласуването епископите Серафим и Григорий събраха по шест гласа. При това положение нещата реши патриархът, който обяви, че е гласувал за епископ Серафим и понеже неговиятт глас се брои за два, новият владика на Неврокопска епархия е с ямболски корен.
Наскоро Ямбол излъчи за първи път в историята си владика, това бе 44-годишният Йоан, спечелил убедително избора за митрополит на Варненска и Великопреславска епархия.
Новият Неврокопски митрополит е на 39 години, завършил е ямболската Математическа гимназия, после придобива висше образование в Лесотехническия университет. Замонашва се в манастира край село Хаджидимово в Неврокопска епархия, после стигна до игумен на Роженския манастир, а стана и викарий на дядо Натанаил. След смъртта на Натанаил, се тръгна към епархийски избор за митрополит, проведен преди две седмици. На него епископ Серафим спечели 30 от 30 възможни гласове и се очакваше той да е новият митрополит.
Никой обаче не очакваше толкова труден избор от страна на Светия синод. Запознати с делата на Българската православна църква твърдят, че това е бил най-драматичният избор за владика от 50 години насам.
Митрополит Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в село Зорница, тогава в Ямболски окръг. Светското му име е Динко Желязков Динков, той от малък живее в Ямбол и е завършил нашата Математическа гимназия през 1992 година.

About the Author :