Партиите не се разбраха за ръководството на Районна избирателна комисия в Ямбол

RIK_28.3.14 007aЦентралната избирателна комисия ще избира между кандидата на БСП – адвокат Марияна Гърдева, и кандидата на ГЕРБ – адвокат Марияна Христова, след като на консултациите за определяне на членове и ръководство на Районна избирателна комисия за евроизборите партиите не постигнаха съгласие. Консултациите се проведоха днес – 28 март, в областна администрация – Ямбол.

В тях участваха упълномощените представители на четирите парламентарно представените партии и коалиции – ПП „ГЕРБ”, КП „Коалиция за България”, ПП „ДПС” и ПП „Атака”, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени – ПП „НДСВ” и КП „Синята коалиция”.

РИК-Ямбол трябва да бъде от 15 души, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. По време на консултациите парламентарно представените партии и коалиции представиха писмените си предложения за състав на РИК, при запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции от партии, както следва:  ПП „ГЕРБ” – 5 членове, КП „Коалиция за България” – 5 членове, ПП „ДПС” – 2 членове, ПП „Атака”,  ПП „НДСВ” и КП „Синята коалиция”- по 1 член. Представени бяха две предложения за председател на РИК-Ямбол – Марияна Гърдева-Виденова, предложена от КП „Коалиция за България” и  Мариана Христова – от ПП „ГЕРБ”. От ПП „ДПС” предложиха Юсеин Ахмед за секретарското място в комисията. Марияна Петрова също бе предложена за секретар – от ПП „Атака”, но в хода на консултациите предложението на партията бе оттеглено и тя беше предложена за заместник-председател.

Заради непостигнатото съгласие за ръководство на РИК – Ямбол областният управител Николай Пенев ще изпрати представените документи и изготвения протокол в ЦИК, която в срок до 4 април трябва да определи състава на РИК-Ямбол.

 

About the Author :