Партиите в битка за четвъртия мандат

Ekaterina YanevaВ люта битка за четвъртия мандат ще влязат партиите в Ямболски избирателен район.

Като цифрова статистика предсрочните парламентарни избори се очертават повторение на изборите за Народно събрание преди малко повече от 2 години, но едва в края на 26 март ще  можем да кажем дали партиите са успели да закарат повече хора до урните.

По данни на Районната избирателна комисия към 14 март броят на избирателите е 117 845, но окончателният им брой ще стане ясен на 25 март, защото тогава общините подават в избирателната комисия реалния брой гласоподаватели с последните нанесени промени.

Над 2300 са исканията за гласуване по постоянен адрес в региона, в същото време от избирателните списъци са отписани тези, които са подали искания да гласуват по настоящ адрес на друго място. Според предварителните списъци броят на секционните комисии в областта ще бъде 227, но в изборния ден, те ще се увеличат, защото има и подвижни урни, ще има секции и в ямболската болница и в следствения арест.

Припомняме, че на парламентарните избори през 2014 г. получените бюлетини бяха 127 308,  броят на избирателите беше 119 174, от тях бяха гласували 59 712, а действителните гласове бяха 56 933.

И тази година броят на получените в областна администрация бюлетини е малко над 127 000. Те са пристигнали в Ямбол още на 16 март и се охраняват, а на 25 март ще тръгват по общини.

За четирите депутатски места се борят 86 кандидати от 22 партии и коалиции, но по наше мнение истинската битка ще бъде за четвъртия мандат, защото най-реален шанс да вкарат поне по един народен представител имат БСП, ГЕРБ и Обединени патриоти.

За сравнение на президентските избори за за тях в Ямболско са гласували – за кандидата на БСП – 23 287 избиратели, за този на ГЕРБ – 14 231, а за кандидата на Обединени патриоти – 11 676. Вярно е, че гласуването за президент няма нищо общо с това за парламент, но въпреки това дори и на предните парламентарни избори тези партии са имали отново най-много гласове, макар и в друга поредност – за ГЕРБ през 2014 г. са гласували 18 647 избиратели, за БСП – 13 834, а за Атака и Патриотичен фронт взети заедно – 8713, а поотделно – съответно 4510 и 4203.

Голямата загадка е какво ще се случи с четвъртия мандат, но опитът вече ни е научил, че получаването му е истинска загадка, след като се разиграе рулетката за разпределение на мандатите на национално ниво. Припомняме, че на предните избори шестата политическа сила в Ямбол – ДПС, грабна мандата с 3723 гласа. За него се точат и БСП, и ГЕРБ, а вероятно и други формации, които имат претенцията, че ще прескочат парламентарната бариера от 4 % на национално ниво, но всичко ще се реши от избирателите в Ямболска област, а ако съдим по почти вялата кампания, която водят партиите, не е ясно колко от гласоподавателите ще бъдат амбицирани да дадат гласа си за когото и да било.

About the Author :

Leave a reply