Парламентът е отхвърлил предложения за промяна в бюджета на общините „Тунджа” и Болярово

DSC09719Нито едно предложение на опозицията и преди всичко на БСП за Бюджет 2018 г. не беше прието, въпреки че в различните сектори имахме много разумни и много рационални идеи за решаване на най-важните въпроси, коментира силовото приемане на най-важния финансов документ ямболският депутат от БСП Николай Пенев. Той припомни, че депутатите от ГЕРБ и от Обединени патриоти са се объркали и са приели 1 млн. лв. за ремонта на православни храмове, но веднага след това се коригираха и го отмениха.

За нас този бюджет не решава проблемите на държавата и въпреки обявеното завишение във всички параметри той няма да доведе до съществена промяна в нито една сфера и до постигане на конкретни резултати, каза още народният представител.

DSC09722Не бяха приети и предложенията, свързани с държавните субсидии на общините „Тунджа” и Болярово, съобщи другият депутат от БСП Кристиан Вигенин, и разясни, че за община „Тунджа” са искали увеличаване на средствата за възнаграждения на изборната администрация, каквито са 40-те кметове на села в общината. През годините са създадени много дисбаланси, бюджетът не отчита спецификата на такива общини, но предложението е било отхвърлено първо на комисия, а след това и в пленарната зала, каза още депутатът.

Другото предложение е било за увеличаване на изравнителната субсидия на община Болярово, като народните представители от БСП са се аргументирали с това, че съизмерими като площ и населени места общини като Елхово и Стралджа имат до 10 пъти по-голяма изравнителна субсидия, а те имат и по-големи възможности за собствени приходи. Аргументите ни още бяха, че това е гранична община, че там трябва да има по-сериозна и целенасочена държавна политика и затова поне донякъде може да се облекчи функционирането на общината, но за съжаление и това не беше чуто, обясни още Кристиан Вигенин.

Той съобщи още, че БСП ще подкрепи ветото на президента срещу монаториума върху разходите за нови експериментални лекарства, въведен с бюджета на НЗОК.

Като председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин съобщи, че Народното събрание е приело решението за изготвените от комисията приоритети за българското председателство.

Той изтъкна, че тези приоритети засягат и Ямболска област – като искане на правителството да се бори: за запазване на кохезионната политика и начина на нейното финансиране, като един от основните елементи за преодоляване на различията в рамките на ЕС и в рамките на България; за запазване на общата селскостопанска политика и нейното финансиране и в следващата бюджетна рамка на ЕС, което да даде възможност секторът да остане конкурентноспособен. Особено внимание е отделено и на социалната политика – фондовете за борба с бедността и социалното изключване, създаването на нови работни места и образование, което да подготвя кадри за новата икономика.

Кристиан Вигенин съобщи, че в сряда следобяд по инициатива на лидера на ПЕС Сергей Станишев за пръв път в Европейския парламент ще се проведе дискусия за присъединяване на България и Румъния към Шенгентското споразумение.

По повод на решението на Общински съвет – Ямбол за тегленето на общински дълг от 17 млн. лв. Николай Пенев коментира, че гражданите на Ямбол трябва да се произнесат и в един местен референдум да кажат да или не на тегленето на дълга.

Кристиан Вигенин съобщи, че като председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове е получил два сигнала за два обекта, реализирани на територията на общината – регионалното депо и ремонта на Безистена, и ги проучва внимателно. „Ако гражданите са сигурни, че управлението на тези средства (данъците и заемът) е в добри ръце и те се използват по предназначение, качествено и не се отклоняват, сигурно проблемът ще е по-малък, но когато има сериозни съмнения, че това не е така, естествено подобни решения предизвикват основателно напрежение и аз подкрепям БСП – Ямбол в стремежа им да защитят и общината, и гражданите, като въпросът за тегленето на заема се реши на референдум, коментира още той.

About the Author :