Парламентарни избори 2021 – „БСП за България“ дава перспектива на младите хора и на семействата

Ямбол, 7.03.2021 .

„БСП за България“ дава перспектива на младите хора и на семействата им, за да останат в България, това разясни кандидатът за народен представител Капка Йоргова на дискусия, организирана от Обединението на жените социалистки в БСП в навечерието на 8 март.

В предизборната си програма левицата предвижда множество мерки за увеличаване на доходите на младите хора и насърчаване на раждаемостта сред работещите, като мярка срещу демографската криза.

Капка Йоргова обясни, че се предвижда увеличаване на еднократната помощ при раждане – за първо дете 500 лв., за второ – 1000 лв., за всяко следващо по 200 лв. Ще се въведе и еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени минимум 24 месеца родители.

БСП продължава да отстоява искането за увеличение на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата – за 2021 г. от 380 лв. да стане 650 лв.

Част от мерките са и еднократната помощ за майки студентки да се увеличи от 2880 на 6500 лв., а в началото на учебната година семейства с ниски доходи да получават 250 лв. за ученици от 1 до 4 – ти клас. Предвиждат се и безплатни учебници  за всички ученици от 1 до 12 клас.

По отношение на доходите на семействата БСП за България“ иска да въведе необлагаем минимум от 500 лв. месечно на работещите родители за всяко дете, ненавършило 18 г., което ще увеличи с 50 лв. за един родител, а със 100 за двама месечния доход на семейството.

След навършване на 18 г., данъчната преференция ще се прехвърли от родителите на младежите. По този начин пълнолетните младежи няма да плащат данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

Като социална мярка „БСП за България“ продължава да настоява за безплатни детски градини и ясли.

„Духовността я няма, младото ни поколение расте осакатено, затова не бива да подценяваме културата, която се нуждае от повече държавна подкрепа“, изтъкна кандидатът за народен представител Божидара Божилова, като представител на културата в листата на „БСП за България“.

Като майка на дете в детска градина, тя сподели на дискусията проблемите с качеството на храната, което продължава и след въвеждането на новия рецептурник и настоя за законодателни промени. Божидара Божилова изтъкна, че културата не може и не трябва да се дели партийно, както това се прави на местно и национално ниво, защото духовността, която тя създава, няма цвят.

За местните приоритети в здравеопазването, които ще отстоява „БСП за България“ говори кандидатът за народен представител д-р Райно Георгиев. Той гарантира, че и за левицата довършването и оборудването на болничния комплекс е първостепенна задача. Наред с това „БСП за България“ има решение и за проблема с кадрите в болницата и липсата на медицински сестри. Левицата предлага прилаганата вече в Смолян практика – да се въведе изнесено обучение в самата болница на медицински специалисти по здравни грижи, което ще осигури тяхното обучение и практика.

Д-р Райно Георгиев говори и за приоритетите на „БСП за България“ в здравеопазването като болниците да не бъдат вече търговски дружества, защото здравето не е стока, въвеждане на електронно здравно досие и регионален принцип за осигуряване на лекарска помощ.

Присъстващите майки споделиха проблеми, с които се сблъскват и предложиха намаляване на бюрократичната тежест, която ги спъва за получаване на едни от малкото привилегии при повече деца в семейството.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :

1 Comment to “Парламентарни избори 2021 – „БСП за България“ дава перспектива на младите хора и на семействата”
  • Пенка
    March 12, 2021 - Reply

    Всеки ден по една БСП статия при вас. Няма да ви чета комунистическия вестник от сега нататък!

Leave a reply