Парламентарни избори 2017 – Кристиан Вигенин: Ще използвам опита и знанията си да помогна за възраждането на Ямболския регион

DSC05194– След 12 години се завръщате като водач на БСП в Ямболски избирателен район и при представянето на листата казахте, че имате отговорността следващите 4 години да се отблагодарите с работа на хората, които са ви дали старт в голямата политика. Какво е за вас Ямболски регион?

– С Ямбол са свързани спомените ми от детството. Ямбол ми даде доверието си преди 12 години и оттук тръгна пътят ми в голямата политика. Оттогава минах през различни предизвикателства, научих много, зная в детайли как функционира държавната машина, видях отвътре как работят европейските институции. За тези години не съм прекъсвал връзката си – и като евродепутат, и като министър, а и като депутат от друг район в последния мандат аз съм следил развитието тук, посещавал съм района, застъпвал съм се за решаването на различни проблеми. Сега искам да използвам опита и знанията си, за да помогна за възраждането на Ямболския регион. Приемам го като голяма отговорност, но и като житейски шанс да бъда полезен като политик.

17264397_284207385346289_2575732993752648474_n– Предизборното мото на „БСП за България” е „Поискай промяната”, каква промяна предлагате? Коя промяна е най-спешна?

– Да започнем от голямото. Години наред в страната се води политика, която не отчита интересите на гражданите, не задава посока на дългосрочно развитие, младите напускат, задушава ни корупция, поводите за национална гордост полека-лека изчезнаха и вече ги търсим само в историята. Ние искаме да променим това, да върнем самочувствието на хората и достойнството на нацията. Ако имаме силата да поставим България и българския интерес на първо място, ако спрем пропадането и започнем бавно да вървим нагоре, това ще става с малки, но уверени стъпки, които са разписани в предизборната ни платформа – те засягат икономиката и земеделието, образованието и социалните въпроси, доходите и пенсиите. Особен акцент сме поставили върху демографската политика – трябва да действаме бързо и решително, за да не изчезнем като народ.

– Кои са основните проблеми, които поставят избирателите при срещите си с вас?

– Много зависи от самите срещи – дали са секторни, по определени теми от предизборната програма или общи, на територията на конкретно населено място. Прави ми впечатление, че хората не се фокусират само върху техния конкретен проблем, а често личи на първо място грижата за държавата и това ми дава надежда, че този път хората осъзнават колко е критичен моментът. Въпреки че за мен няма големи и малки проблеми, големи и малки населени места – всеки е важен, навсякъде хората имат право на добър и достоен живот. Но конкретно – въпросите варират от липсата на работа и възможности за реализация на младите, ниските пенсии, лошата здравна система, отсъствието на междуселищен транспорт или недопустимо лошия градски транспорт в Ямбол до външната политика и сигурността, отношенията с Русия, нелегалната имиграция.

– Кои са конкретните местни проблеми, с решаването на които ще се ангажирате като народни представители?

– Искам да припомня, че първата среща, която листата направи, беше с общинските съветници и кметове от областта. Аз съм убеден привърженик на взаимодействието между различните нива на управление и вярвам, че само при добра координация и съвместни усилия можем да бъдем максимално полезни на гражданите. Бяха поставени различни въпроси, които сме обобщили като своеобразен план за работа на бъдещите депутати заедно с местната власт и правителството. Мога да спомена някои от тях – проектът за нова болница в Ямбол, за който ГЕРБ излъга хората два пъти и сега се опитва да ги излъже трети път; Младежкият дом – една уникална за Ямбол възможност младите хора да имат модерно средище за изява, пътната инфраструктура, особено по най-натоварените трасета, нуждата от подмяна или изграждане на водопроводни и канализационни мрежи в много от населените места, специфичните проблеми на пограничните райони – охраната на границата и твърдото ни намерение да не допуснем изграждане на нови бежански центрове на територията на областта.

– На срещите с избиратели изтъквате, че Ямболски регион е изоставащ. Защо говорите така за областта, която е на 12-то място по безработица, на 12-то място по БВП на глава от населението за 2015 г., но изостава по доходи, защото е на 23 –то място по средна работна заплата?

– Замисляли ли сте се защо безработицата е ниска и защо е висок БВП на глава от населението? Просто младите се изтичат към големите градове и в чужбина, където има по-добри възможности за реализация и по-високи доходи. Всеки напуснал региона “помага” БВП, изчислен на глава от населението, да е по-висок. Всеки напуснал региона “помага” да няма безработица. А ниските заплати не дават стимули, те са индикатор за икономика, която е с ниска добавена стойност и недостатъчно конкурентна. Област Ямбол не е най-изостаналата, но това не ме удовлетворява. Тя изостава значително от водещите региони, за това има и обективни предпоставки, но и много субективни. Нужен е управленски талант, за да излязат на преден план предимствата на Ямболска област, да се възползва максимално от своите географски, исторически и икономически дадености и огромно усилие с комплексни мерки да се задържи и развие човешкият потенциал, намираме се в критична точка и ако не успеем – обезлюдяването ще стане необратим процес. Моята субективна преценка дава тъжен резултат – виждам колко хора има по улиците на Ямбол и Елхово днес и преди десет години, виждам колко села в областта опустяват и потъват в безнадеждност сега, за разлика от преди 10 години. На кого да благодарим ли? Политическата отговорност е на партията, управлявала през тези години – ГЕРБ. Да, днес край Ямбол минава магистрала, която вместо да докара инвестиции и просперитет, направи още по-лесно обезлюдяването на региона. Убеден съм, че промяната е възможна, просто хората трябва да я поискат на 26-ти март.

– Кои са основните грешки във външната политика, които допуснаха предишните управляващи?

– Обикновено външната политика, на което и да е правителство, следва определена логика, отчита дългосрочния стратегически избор и е трудно да се направят сериозни грешки. Това правителство обаче беше пълен провал в тази сфера. Имахме не една, а две външни политики – една на Борисов пред българската публика и съвсем друга на Митов и Плевнелиев пред партньорите. Наредихме се сред най-яростните критици на Русия, без да има необходимост или обективни причини за това. Не беше защитен българският интерес в дискусиите в НАТО, когато противно на логиката беше договорено засилено присъствие на Алианса в Черно море. България беше унизена със срамните действия около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и смяната ѝ с Кристалина Георгиева. Вече в оставка, правителството взе решение да се откажем от борбата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2018/2019 г., за да бъде избрана безпроблемно Полша и обяви кандидатурата ни за абсурдно далечните 2038/2039 г. Активната политика на Балканите, която беше приоритет на нашето правителство, на практика беше изоставена и бяха пропуснати много възможности да излезем с важни за региона инициативи. Бяха направени огромен брой политически назначения на посланици, в пряко нарушение на Закона за дипломатическата служба. Особено срамен беше опитът да се откраднат пари от бюджета на министерството – без прецедент в историята – като след разследване по мой сигнал на зам.-министър беше повдигнато обвинение. Мога да продължа да изброявам, но и това е достатъчно, за да очертае тъжното наследство, което оставя ГЕРБ.

– Как ще се отрази на България идеята за Европейски съюз на две скорости?

– Смятам, че това е лош вариант, който ще институционализира разделението в Евросъюза и ще обрече страни като България да останат завинаги периферни, догонващи или по-скоро завинаги изоставащи в трасето на втората скорост. Трябва да се положат всички усилия да предотвратим такова развитие, а ако се окаже невъзможно – да смекчим максимално ефекта му и да гарантираме лесно “превключване” от втора на първа скорост.

– Колко опасни за България са процесите, които текат в съседна Турция, и дали споровете й с европейски държави и намаляването на финансирането от ЕС, няма да се отрази точно на региони като Ямболския, заради евентуалната бежанска заплаха?

– Рисковете от възможно засилване на имигрантския поток са налице, затова разчитам правителството да вземе необходимите мерки за засилване на охраната на границата. Аз се притеснявам повече от все по-видимите опити на Турция да се намесва във вътрешната политика на България – няма друго обяснение за недопустимото от дипломатическа гледна точка ангажиране на турския посланик в предизборната кампания на страната на ДОСТ, както и мобилизацията сред българските избиратели в Турция в полза на ДОСТ, която се подпомага от турските власти. Крайно време е за по-сериозен анализ и по-сериозни мерки от българска страна – партньорството с Турция е важно за България, но истинското партньорство означава и взаимно уважение, и отношения на равнопоставеност. Турската страна започва да губи баланса, което изисква реакция и от наша страна – умерена, принципна и твърда.

– Кое е основното ви послание към ямболските избиратели? Защо да ви подкрепят?

– Ние носим промяна. Истинска. Имаме куража да се изправим срещу несправедливостите и недъзите на днешното общество, да поведем битка с мафията и паралелната държава, които обезкървяват нацията. Това е битка за Ямбол, за България, за достойнството и за бъдещето ни като народ. Вярвам, че хората усещат нашата готовност, амбиция и искреност.

– Кое според вас трябва да е водещо за ямболските избиратели – личностите в листите или политиките, които предлагат партиите?

– На първо място е политиката. Да, тя се олицетворява от личностите. Но има риск в борбата за преференции и лична реализация да си нанесем вреди, на които нашият дискредитиран и омръзнал основен опонент не е способен. Затова и моят призив е да се подхожда внимателно, да гарантираме, че всеки един човек, който иска промяната, в квадратчето отляво на бюлетината ще отбележи само един номер – 10. Цифрите в кръгчето отдясно не са задължителни и са само допълнение към основния избор – изборът на политика. Помня как през 2007 г. ГЕРБ ни победи само с няколко хиляди гласа на Европейските избори, това ги стимулира и те не загубиха избори чак до миналата година. Помня как през 2013 г. само няколко хиляди гласа не ни стигнаха, за да имаме 121-ви депутат и липсата на мнозинство от ден първи дестабилизира правителството на Орешарски. Помня и как през 2014 г. около 200 гласа не стигнаха, за да има Благоевград още един депутат от БСП, а сбърканите заради борбата за преференции бюлетини бяха далеч повече. Затова всяка бюлетина, всеки глас са важни и нека подхождаме с разум към изборите. Искам в бъдещата парламентарна група на “БСП за България” Ямбол да има силно присъствие, за да прокарваме по-лесно нашите приоритети и да имаме участие в повече парламентарни комисии.

Интервю на Диана Иванова

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :

Leave a reply