Парламентарни избори 2017: За БСП темата за доходите е въпрос на националната сигурност

DSC05726Водачът на листата на „БСП за Бъгария” за Ямболски избирателен район Кристиан Вигенин и председателят на комисията по икономическа политика и туризъм в предишния парламент Петър Кънев, който е и водач на листа за Бургаски избирателен район се срещнаха с представители на ямболския бизнес и на работодателски и браншови организации, за да разяснят каква е икономическата платформа на левицата и с какво БСП възнамерява да помогне на бизнеса и от друга страна да чуят техните предложения, за да могат предварително да ги включат в бъдещата управленска програма.

Проблеми като обезлюдяването, влошената инфраструктура, това,че образованието не подготвя нужните за бизнеса кадри, пречките от административен характер са предпоставки за влошаване на бизнес средата в Ямболска област и това не позволява на региона да развие пълноценно потенциала си за икономическо развитие, каза в началото на срещата Кристиан Вигенин.

DSC05711Петър Кънев припомни, че макар и в опозиция като председател на комисията по икономическа политика и туризъм са успели да прокарат промени в Закона за защита на конкуренцията, които касаят търговските вериги. Успели да премахнат  т. нар. график отпуски, успели да въведат правото на работодателя да пенсионира работник, ако е навършил години за пенсия, махнали касовите апарати на вендинг автоматите, освободили от някои счетоводни задължения микро и малките фирми. Той сподели, че проблем остават микрофирмите. В България от 380 000 фирми 340 000 са микрофирми, а според европейската класификация те са до 9 души работници. В българските 340 000 фирми работят 650-660 хиляди души, което означава, че в една фирма работят под двама човека, или това е гръбнакът на семейния малък бизнес. „Когато дойде една проверка дали ще е от НАП, дали ще е от Инспекция по труда, без значение каква е фирмата, веднага възниква въпросът какво ще правим”, обясни той и допълни: „Само за Инспекция по труда документите са 28 и как една фирма с двама души – обикновено мъж и жена, ще представят график за работното време и куп други подобни документи, които се изискват от тях. На това трябва да намерим решение, защото при всяка една от тези проверки идва някой и ти казва ами сега какво правим и това е една хранителна среда на корупцията. Същото е с всички други регулации, 34 органа имат право да влизат в една фирма и по всяко време да й разгонват фамилията”.

DSC05713Друг сериозен проблем за бизнеса са таксите. „Ако от данък печалба годишно в България влизат 2 млрд лв., от таксите влизат 2 милиарда и 400 млн. лв. Можете да си представите вече  докъде е ескалирало събирането на такси за всичко. От тия 2,4 млрд. 1,2 млрд. лв. са държавни такси, 1,2 млрд. лв. са общински такси. Особено в общините е абсолютно разграден двор защо издаването на една бележка в община „Тунджа” е 2 лв. , а в другата община е  20 лв., при положение, че разходите са едни и същи. За 2016 г. имаме ръст на 11 % от такси в приходите на бюджета, за 2017 г. планово е записано още 7,6 % увеличение. 5,5 % от целия бюджет на държавата се формира от таксите. Банките – при 1,4 млрд лв. печалба 1,2 млрд. лв. са от такси, пенсионните фондове от всички средства, които ние събираме 4 % събират от такси и др.” Петър Кънев изрази надежда, че за таксите ще намерят съдействие от другите политически сили в парламента, защото по този начин не може да продължава.

DSC05716Той изнесе и интересни факти за санирането. В момента са санирани 300 блока, за които са платени 282 млн. лв.,  което прави грубо по 200 лв. на кв. м., а са одобрени още 2000 блока.

Санирането по ОП „ Регионално развитие” за абсолютно същото нещо цената беше до 2-2,2 пъти по-ниска. Най-скъпо е във Велинград – 288 лв., най-евтино е в Кюстендил – 116 лв., Бургас цената е 243 лв. и се говори за цена на квадратен метър, не на фасада. За тези 2022 блока ако отидат грубо около 2 млрд лв., това означава че около 340 000 българи или 5 % от населението на страната, ще получат средно по 6000 лв. подарък от държавата.

Позицията на БСП е санирането да остане, но ще се търси друго ценообразуване и друга организация, за да не даваме този финансово-властови ресурс на кметовете, каза още Петър Кънев.

Той оприличи икономическата платформа на ГЕРБ с директор на водопад, защото дали ще управляват или не записаното от тях, ще стане. При растеж на икономиката над 3 % те твърдят, че БВП ще стигне 100 млрд. лв., а сега той е 92 млрд. лв. и е нормално за 4 г. да стане 100. При същия ръст на икономиката те обещават средна работна заплата от 1500 лв., за януари тя е 1100 лв., така че селд 4 г. е логично да бъде толкова. Същото важи и за минималната работна заплата с тази разлика, че докато бяха на власт ГЕРБ предвиждаха замразяването й за 3 г., а сега развързаха кесията до 650 лв.

Като последна тема Петър Кънев засегна доходите, като изрази позиция, че е абсурдно работодателите да запазят работната си ръка със заплатите, които дават. „Няма как с 500 лв. заплата или 250 евро, или дори със средната работна заплата за страната 1000 лв. С 500 евро няма как да задържим работниците в страната. Истината е, че с 500 евро, като това се изкарва за една седмица при какъвто и да е труд в съседните държави няма кой да ни остане да работи. Ние работодателите продължаваме с тези доходи да си режем сами клона”, каза още той и обобщи, че в момента проблемът не е в квалифицираната работна ръка, а в това че няма никаква работна ръка. Той каза още, че за него темата за доходите е въпрос на националната сигурност и показва диспропорциите в обществото, защото колкото и деца да се раждат и по 5 деца да имаме, и детски да се плаща,т и детските градини да са безплатни, като се изучат и ако ги държат на 500 евро младите хора пак ще отидат навън да работят.

Водачът на ямболската листа Кристиан Вигенин каза, че БСП държи АЕЦ „Белене” да бъде реализиран без да се задължава допълнително държавата и допълни, че ще се търси сериозен инвеститор, за да се използват платените реактори. „ Ще бъде недалновидно просто да бъдат подарени на някой друг. Специалисти казаха, че това е абсурдно, тъй като са произведени за определена централа. Трябва да бъдат използвани. Това би могло да бъде участието на българската държава в един такъв проект,  някаква форма на дялово участие на държавата в един частен проект, но това са въпроси, които тепърва ще се решават”, допълни още Кристиан Вигенин. Той заяви и, че БСП държи да има пряка газова връзка между Русия и България, защото големите проекти са изгодни за страната и разчитат на реализацията им след размразяване на отношенията между Русия и ЕС.

Представители на бизнеса проявиха активност  и изразиха позицията си, че е необходимо образованието да се промени  и да отговаря на нуждите на бизнеса, а Кристиан Вигенин обясни, че БСП планира за образование 5 % от БВП, вместо сегашните 3,5 %, а за наука – 1 %, вместо 0,2 %, както е сега.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :

Leave a reply