Парламентарни избори 2017: БСП организира среща за очертаване на най-наболелите проблеми на Ямболски регион

DSC05214С представители на местната власт от петте общини на Ямболска област се срещнаха кандидатите за народни представители от „БСП за България” във вторник. На срещата присъстваха кметове на общини, кметове на населени места и общински съветници на БСП в петте общини. “Ямболска област изостава икономически и все повече се обезлюдява. ГЕРБ заблуждава, че с построяването на магистралите Южна България процъфтява. Нека се инвестира в Северозапада, но региони като Ямбол също трябва да получат специална подкрепа и ние ще се борим за това”, каза в началото на срещата водачът на листата на „БСП за България” Кристиан Вигенин и допълни: “За трети път в Ямбол ГЕРБ ще ви лъже, че ще се довърши болницата. Младежкият дом отдавна не е средището, в което младите хора могат да развиват своята креативност. В редица села в областта хората са буквално затворници, без транспорт и достъп дори до общинския център”.
Срещата имаше за цел на нея да се представят проблемите на общините, за да изготвят кандидатите за народни представители областна платформа за най-важните проблеми на региона, с която след изборите да се ангажира правителството.

DSC05222Като основен проблем на всички общини се очерта лошото състояние на пътната мрежа, компрометираната водопроводна мрежа, липсата на инвестиции, а от там и на работни места.

Някои от представителите на местната власт по общини бяха по-конкретни.

„За съжаление години наред централната власт постепенно се отдръпваше от граничните райони. Действително Югоизточна България не е по-различна от Северозападна България. Винаги сме настоявали за стимули за малките населени места. Трябва целенасочена инвестиционна програма, в която са включени Елхово и Болярово, защото това са най-обезлюдените територии”, очерта някои от проблемите на граничните райони Нина Терзиева, която е на шесто място в листата. Тя допълни още, че в Програмата за развитие на селските райони липсват преференции за крайграничните райони, а за финансова децентрализация само се говори, но не се взима решение. „На местно ниво с много по-малко средства се решават много повече проблеми, отколкото с голямото държавно говорене”, допълни още Нина Терзиева, която е зам.-кмет на община Болярово.

DSC05233Председателят на групата общински съветници от БСП Катя Георгиева очерта проблемите за Ямбол – обходен път Юг, състоянието на коритото на река Тунджа в рамките на града, състоянието на градския стадион и състоянието на здравеопазването, което прогони ямболските пациенти да се лекуват извън Ямбол.

Кметът на Болярово постави като проблем дискриминационното отношение на досегашните управляващи от ГЕРБ към малките общини, които се управляват от кметове на БСП. Според него парите от Европа трябва да се дават не за изграждане на лагери за бежанци, а за създаване на условия на военните и граничните полицаи, които пазят границата.

DSC05230Кметът на „Тунджа” повдигна въпроса за хроничното недофинансиране на общините. Повечето от тях имат собствени приходи  само 20-30 % от бюджета си, а останалото е целеви субсидии, което определя, че собствената им свобода да си решават проблемите като общност е само в рамките на тези 20-30 %. Ако държавата не преотстъпи част от събираните данъци, ще се увеличава пропастта между регионите.

DSC05237„Всички кандидати в листата на “БСП за България” са били, или в момента са свързани с местната власт, и можете да разчитате, че в наше лице ще имате силен съюзник, за да може с общи усилия да възродим Ямбол и региона. За БСП е много важно всеки един гражданин, независимо дали живее в големия град или в малкото село, да живее добре, да има еднакъв достъп до социални услуги. Ще го постигнем както с европейските средства, така и с планираната програма за дългосрочни инвестиции в инфраструктурни обекти, основана на принципа на публично-частното партньорство”, каза в края на срещата Кристиан Вигенин.

DSC05240 DSC05243 DSC05244 DSC05267

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

About the Author :

Leave a reply