Парламентарни избори 2017: Борба с монополите и олигархията – цел номер едно на Гражданско движение „Воля“

volia1Цел номер едно на гражданско движение „Воля“ на Веселин Марешки е борба с картела,  монополите, олигархията и клиентелисткото управление, което допуснахме през последните 27 години. Това заяви на 20 март в Ямбол на среща със симпатизанти Веселин Халачев, експерт по европейски фондове и политики за малък и среден бизнес към движението. В срещата участваха още Каталина Конева – кандидат за народен представител от листата в Ямбол и национален координатор на Младежкото движение „Воля“, както и проф. Любомир Иванов – експерт по външна политика и демография към организацията.

Г-н Марешки е проявил шесто чувство и не случайно съдбата ни е дарила с номер 6. Само преди дни, на 16 март Европейската комисия поиска специален механизъм за борба с картела, т.е. след като Марешки месеци наред говори по този проблем, Европейската комисия му отделя специално внимание, подчерта Веселин Халачев. Съвпадение между целите на „Воля“ и ЕК има и по други два основополагащи въпроса – приоритетна подкрепа за малките и средни предприятия; намаляване на енергоемкостта на производството и като част от това – цените на горивата.

volia2Г-н Марешки показа, че още преди да е влязъл във властта, направи изключително много за българския народ. За мен той е един от най-добрите социални предприемачи – т.е. бизнесът да може да поделя своята печалба с народа, заяви Халачев.

Народът тъне в мизерия, докато нашите управляващи тънат в изключителен разкош, отбеляза още той. Това са хора, които са били служители в митници, в администрации, в НАП, следователи, съдии, прокурори и т.н. Искрено се надявам, че на 26 март ще им покажем червен картон, ще ги изметем от политиката, за да си вземем живота в наши ръце. Демократичното оръжие е на 26 март да гласуваме с бюлетина номер 6 за Гражданското движение на г-н Марешки, призова Веселин Халачев.

В нашата програма имаме много сфери, в които сме единствените и най-добрите, отбеляза той. Например, ние сме единствените, които говорим за пропуснатите възможности от усвояването на европейските фондове, управлявани директно от Брюксел, за които се кандидатства именно пред Брюксел. Това беше скривано умишлено от нас, защото там няма корупционни схеми, подчерта Халачев. Там можехме да усвоим много повече средства и ние ги пропускаме само, защото определени политици няма да си вземат комисионната и затова не информират обществото. Те не информират и за новите възможности, които светът предлага за финансиране, свързани дори с безлихвено финансиране или при много облекчени условия, т.нар. алтернативно финансиране, отбеляза експертът. Ние сме дошли да свършим работа, правим го и досега, правим го въпреки всичко, без да имаме властови ресурс. Гласувайте за „Воля“, за да сме най-голямата политическа сила в парламента и по-лесно да изпълним обещаното, призова Халачев.

Каталина Конева, която е и национален координатор на младежкото движение на „Воля“, заяви, че каузата на движението е България. Картелът, срещу който се борят, е на много нива, на първо място – на политическо. Лично тя се е присъединила към „Воля“, защото е гражданско движение, т.е. мнението на всеки човек, пожелал да се присъедини,  ще бъде чуто.

Проф. Любомир Иванов подчерта, че „Воля“ е единствената политическа сила, в чиято програма има раздел демография. Застъпени са мерки за повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката миграция, модерна имиграционна политика, съобразена с нуждите от работна ръка. „Воля“ ще даде възможност за неограничен брой опити за асистирана репродукция на двойките с репродуктивни проблеми, подчерта той. Целта е в рамките на 10-годишен план за действие да се преобърнат демографските тенденции. Целта е амбициозна: България да стане най-добре управляваната страна в ЕС – много амбициозна задача, но постигната от Естония, следователно защо не и от нас. В програмата на „Воля“ е застъпено: създаване на условия за свободно развитие на бизнеса; премахване на много регулаторни режими, те да станат уведомителни; да не се търси печалба в административните услуги. 93 % от фирмите са микропредприятия  и те са натоварени със същата административна тежест, както големите предприятия, което не е правилно. Имаме два пътя пред нас – или да продължим, както досега и нещата да се влошават, или да направим национално усилие за ново българско възраждане, обобщи  проф. Любомир Иванов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :

Leave a reply