Парламентарни избори 2014: Съвременните измерения на независимостта

DSC01769Водачът на коалиция „БСП – лява България” Атанас Мерджанов и вторият в листата Кирчо Карагьозов участваха в тържественото честване на националния празник – Независимостта на България в тунджанското село Симеоново. Пред паметника на загинали във войните се събраха хора от селото, кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, неговият заместник Станчо Ставрев, председателят на Общински съвет „Тунджа” Нели Славова.

Празникът започна с химна на България и продължи с приветствени слова. „ Днес на нас, българските граждани, този символ на незивисимостта е особено нужен. И не толкова с преборването на чужди влияния, с имперски домогвания, а преди всичко с измерването ни като български характер, който трябва да се конкурира с различните държави и членове на европейското семейство” каза Атанас Мерджанов, след като честити празника на симеоновци и допълни: „За нас днес независимостта е преди всичко стимул да бъдем образовани, да бъдем културни, да имаме икономически потенциал, да можем да се съизмерваме с най-великите умове, с най-високите достижения на развитите държави”.

DSC01755Според него това е днешното съзнание за независимост, за самочувствие, което „може да даде нов прилив на енергия на всички наши български граждани, които трябва тук и сега да останат в българската държава, тук и сега да се трудят, тук и сега да създават своите семейства и да се радват на плодовете на своя труд”.

 

 

DSC01764Водачът на листата каза още: „Независимостта трябва да се усеща всеки ден, не просто като празнуване на една историческа дата, независимостта трябва да се отстоява във всяко едно действие на обикновените граждани, на политиците, на българските държавници. Само по този начин ние ще можем да отговорим на заветите на нашите деди, които са си давали живота за свободата и независимостта на България”.

Пред паметника бяха поднесени венци и цветя, като всички симеоновци, дошли да почетат празника, носеха цвете от градината си.

DSC01751DSC01765DSC01775 DSC01783

About the Author :