Парламентарни избори 2014: Продължават предизборните срещи в община Болярово

IMGP2627На 23 септември листата на кандидатите за народни представители на „БСП – лява България” за Ямболска област бе представена на жителите на селата Стефан Караджово, Оман, Денница, Камен връх, Попово и Дъбово.

В най-голямото населено място, след общинския център, Стефан Караджово, пред избирателите се представиха кандидатите: Атанас Мерджанов (водач на листата), Кирчо Карагьозов, София Минева и Елена Анева. Гости на срещата бяха общинският кмет Христо Христов и кметът на селото Тодор Куртев.

Общинският партиен лидер Атанас Дженков представи накратко всеки от кандидатите на листата, след което даде думата на осмата в нея – Елена Анева. Тя заяви пред аудиторията, че на тези избори БСП не излиза като победена партия, защото няма управленски провал и политики. Загубата й на изборите за Европейски парламент не се дължи на обявената им  политика за демократична, социална и справедлива България, а на допуснати отклонения от нея. Поясни стореното от ескпертното правителство не е никак малко. Като се започне от връщането но швейцарското правило за увеличение на пенсиите до растежа на икономиката – с 13% повече са средствата, отделени за земеделските производители, даде пример тя. Около 500 милиона са пък тези за развитието на общините по региони, а близо милион от най-бедните българи ще си върнат платените данъци в началото на 2015 г. Тя призова да не допускат българските избиратели да се подменят реалности и обясни всички негативи, които очакват народа, ако ГЕРБ се върне на власт. Накрая тя благодари на присъстващия водач на листата Атанас Мерджанов за достойното му представяне в парламента и оправданото доверие.

Следващата, която се обърна към множеството присъстващи бе представителката на гражданската квота София Минева. Тя засегна проблемите в образованието и културата – сфера, в която е специалист и дълги години работи. Посочи с какво предходното правителство е допринесло за решаването на част от тях, как финансово са подпомогнали развитието им и какво е заложена за в бъдеще в платформата на БСП – за учители, ученици, училища, университети, читалища и др.

Политическите им опоненти са арогантни и не водят справедлива кампания, заяви с огорчение тя и завърши с думите, че има два дни в годината, в които не можем да направим нищо – вчера и утре. Днес е денят, в който трябва да вземем решение за по-добро бъдеще. А то е с 22 в интегралната бюлетина.

Кирчо Карагьозов сподели колко разочарован като юрист е бил, наблюдавайки отблизо работата на преждевременно прекратилият работата си парламент. Поведението на ГЕРБ с постоянното си отсъствие, пречейки на работата на колегите си по този начин и дори подстрекаването от тях на протестите. Много партии се появиха на политическия небосклон през последните 25 години, заяви той, част от тях се провалиха или разпаднаха. Само БСП водеше последователна политика и остана вярна на идеите и избирателите си. Признава винаги грешките си, но и се учи от тях. Накрая той отправи апел към хората в залата – да изберат разумния път на 5 октомври и той да е номер 22!

Последен към аудиторията се обърна Атанас Мерджанов. Сподели, че за пореден път е щастлив да е в това борческо село, а още по-мило му е, че сред хората вижда и жители на населени места от съседни общини, най-вече от родното село на майка си – Момина църква. Не скри огорчението си, че правителството на Пламен Орешарски е работило под натиск и зададе риторичния въпрос – каква стабилност иска точно ПП ГЕРБ? Като говорител на националния съвет на БСП той следи отблизо изявите им и не приема фалшивото възмущение на лидера на опонентите от политическите уволнения на служебното правителство. Увери присъстващите, че тези проценти голяма преднина, давани на ГЕРБ са умишлено разпространявани в публичното пространство – позната тактика на партията на Б. Борисов.

Накрая той разясни идеите на социалистите за борбата с безработицата и решаването на другите належащи проблеми – защото социалната политика винаги е била приоритет на БСП. А за да стане факт всичко това – те се нуждаят от мнозинство. Уверен е, завърши той, в подкрепата на всички.

Кметът на общината Христо Христов също даде подкрепата си на кандидатите, а после разясни какво конкретно в селото е направено и какво предстои да се направи в социалната и всяка една сфера.

Пред жителите на селата Попово и Дъбово също бяха разяснени основните моменти от платформата и отправени подобни послания. Водачът на листата не бе сред тях, но в срещата се включи друг от кандидатите – кметът на Стралджа Митко Андонов. Разбира се, сред жителите си присъстваха и кметските наместници Ангел Апостолов и Снежана Стоянова.

Митко Андонов посочи разликите при управлението на социалисти. Той, също като Христо Христов е дългогодишен и успешен кмет и е реализирал множество проекти и подобрения на територията на своята община. Призова всички да продължат да вярват в тях и да им гласуват доверие, а те ще изпълняват, както и досега поетите ангажименти.

Христо Христов посочи конкретните проекти, по които ще се работи в населените места.

В края на срещата стана ясно, че достойният живот в справедлива държава наистина е възможен. Това ще избере народа, посочвайки своето предпочитание за номер 22 в интегралната бюлетина на 5 октомври 2014 година.

Лора Величкова 

About the Author :