Парламентарни избори 2014: Михаил Миков подкрепи ямболската листа на „БСП – лява България”

Mikov sreshta s iambolci 2„Нямам съмнение, че оттук ще имаме двама народни представители”, заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция по време на посещението си в Ямбол на 26 септември. Той обясни, че избирането на двама депутати от 31 Многомандатен избирателен район на изборите на 5 октомври за 43-то Народно събрание ще стане по-лесно с по-голяма мобилизация на силите. Миков съобщи в отговор на журналистически въпрос, че Изпълнителното бюро на БСП не одобрява вътрешнопартийните битки за симпатии и преекпонирането на личния елемент, но не е срещу самия преференциален вот, който е добра демократична възможност – така ще се улесни постигането на определената цел за успех на предстоящите избори. На пресконференцията присъстваха всички кандидати за депутати от ямболската листа – водачът Атанас Мерджанов, вторият в листата Кирчо Карагьозов, третият – бизнесменът Иван Георгиев, общинският съветник в ОбС – Ямбол Катя Георгиева, кметът на Стралджа Митко Андонов, София Минева, Янко Добрев и Елена Анева. Миков обясни, че не трябва да се рискува успешното представяне на изборите заради прекалени лични амбиции. „Големият въпрос е каква политика ще има в България след 5-и”, бе категоричен Миков – важни са политическите послания, а не личностните и на базата на съсловен признак. По време на посещението си в Ямбол, където вечерта в голямата зала на общината, бе тържествената кулминация на предизборната кампания на Коалиция „БСП – лява България” и в Елхово, където Михаил Миков, отново придружен от 8-те кандидати за депутати, се срещна с партийния актив и с граждани, пролича, че има силно настроение и желание за победа, хъс за спечелване на поне 2 мандата.

DSC02019Атанас Мерджанов заяви пред журналистите, че „в тази кампания нашата политическа сила на практика е единствената, която прави предизборна кампания” в Ямболска област. „За нас са важни срещите ни с избирателите и техните проблеми, ззщото имаме самочувствието и своето достойнство от това, което свършихме по време на 42-то Народно събрание”, бе категоричен говорителят на Националния съвет на БСП. Неговите думи се потвърдиха от огромната подкрепа, проявена от избирателите по време на посещението на Михаил Миков и тържественото обявяване на листата.

DSC02065Миков потвърди, че наистина интересът към кандидатите и към кампанията на Коалицията е голям. Защото в „БСП – лява България” освен социалистите влизат и още 2 социалдемократически формации, леви земеделци, комунистически формации, екологична организация и др. „Това е истинският път за обединението на лявото след отделянето на АБВ, и мисля, че нашите избиратели ще го оценят”, бе категоричен лидерът на партията. По-късно Председателят на Коалиция „БСП – лява България” уточни, че всъщност БСП не губи от отделянето им, защото в днешното АБВ има и хора от СДС, и либерали, защото АБВ не е лява формация, а политическа сила, за която „няма дясно и ляво”, а съществува само самоцелно преследване на властта. Затова не може да се очаква и АБВ да участва в евентуална коалиция на леви формации след 5 октомври, защото те не са заявили, че са лява партия. Разговор с тях може да има само за съвпадащи леви политики – прогресивното данъчно облагане и др. Миков даде да се разбере, че ще бъде направено всичко възможно за обединението на лявото, целта на една нова коалиция с лява насоченост ще е „социалното размразяване”, което е в основата на предизборната платформа, която успешно надгражда постигнатото през последните години, включително от последното правителство. Става въпрос за конкретни социални политики – към майките с деца, към хората с ниски доходи, с намерението за въвеждане на прогресивно данъчно облагане, което „няма алатернатива, особено в общество, в което усещането за несправедливост е особено голямо”, с издължаване на данъците, с откриване на 40-50 хиляди работни места, тройното намаляване на сумата, която пенсионерите плащат при посещение на личен лекар… И разбира се чрез предстоящото стротелство на нови атомни енергийни мощности, чрез успешната подготовка за строителство на Южен поток – вече има ОВОЗ, всичко е готово за строителство… Също и чрез развитие на преработвателната промишленост и възстановяване на икономиката на страната. Гражданите усещат несправедливост и заради ниските работни заплати и съотношението труд – възнаграждение, а също и заради ниският жизнен статус и социално положение на пенсионерите.

DSC02014Освен критика към АБВ, Миков не пропусна да разкритикува предизвикателния начин, по който ДПС води кампанията си – с речи на турски език, с честване на събития, които в никакъв случай не са повод за честване, така е било и при петъчното посещение на Лютви Местан в кв. „Бенковски” в Ямбол.

На пресконференцията бяха зададени и други актуални въпроси – за възможността България да бъде наказана от Европейската комисия при забавяне на плащане на гарантираните около 200 000 лева от влоговете в КТБ, както и за възможните коалиции след изборите. Според Миков е още рано да се дава еднозначна оценка на писмото, изпратено неотдавна от Брюксел до българската държава, защото има две възможности – или в законодателството ни не е въведена евродирективата или сме свидетели на неправилен превод на документа. Освен това изпращането на писмото е само информиране от страна на Комисията, а до процедурата има 1-2 години. Затова е по-добре да не се избързва с реакцията, евентуално следващият парламент да работи по корекция на закона. В момента „няма законова възможност да бъдат изплатени парите” на вложителите, каза Михаил Миков.

Председателят на партията коментира и коалиционната политика на БСП. Той заяви, че не може политиците да правят коалиции само на база изборен резултат без да се съобразяват с нагласите на гражданите. Той каза, че „това е взривоопасно и е коалиция заради властта в условията на социална нестабилност, на ниски доходи и на рецесия на икономиката и в такава коалиция няма да участваме”. Обобщи, че най-опасното е това, което се е получило през последната година – дестабилизация на институциите. Въпросът е „как ще се върнем към нормалното функциониране на институциите”, защото „изборите не са спортно състезание, на което да се качиме и да се наредиме на стълбичката. Те дават възможност за някаква обществена публична подкрепа за провеждане на политики и тези политики трябва да бъдат сложени на масата, когато се разговаря за коалиции и управленски мнозинства, обобщи председателят на БСП.

5 Mikov ElhovoСледобед бе посещението на Михаил Миков в Елхово, където той бе посрещнат много топло от партийния актив и граждани, а помещението не събра всички. Мнозина дошли да поздравят Миков и кандидатите за народни представители останаха до залата, в дъжда… След топлото приветствие на Атанас Мерджанов думата взе Михаил Миков, който даде много висока оценка на кампанията в региона и на кандидат-депутатите и акцентира върху политическата платформа на „БСП – лява България” – лява платформа, която изразява интересите на повечето български граждани, на средните и малки предприятия, на пенсионерите и социално слабите. „Вашата листа най-истински автентично представлява хората от Тракия, хората от Елховския край, хората от Ямболския край”, затова „вярвам, че вашата подкрепа до деня на изборите ще стане още по-силна”, каза председателят на БСП, който добави, че тази „подкрепа е подкрепа за вашия земляк” първият в листата Атанас Мерджанов, „чийто живот е свързан с Ямбол и Тракия, който е един от най-достойните и силни наши народни представители”.

Mikov sreshta s iambolci 3Кулминацията на посещението на Миков бе събитието в голямата зала на община Ямбол, където стотици привърженици на Коалиция „БСП – лява България” възторжено аплодираха ямболската листа на Коалицията. До Михаил Миков в центъра на сцената застанаха кандидатите за депутати, а общо пред избирателите имаше общо 22-ма души (22 е номерът в бюлетината на „БСП – лява България”) – заедно с младежи от Младежкото обединение на БСП – Ямбол, облечени в червено. На екран течаха снимки от знаменателни събития за привържениците на лявата идея. В началото на събитието прозвуча българският химн в изпълнение на Адриана Стефанова. Пети Димитрова изпълни „Моя страна, моя България” и „Една българска роза”.

 

DSC02037С приветствие към присъстващите в препълнената зала се обърнаха Атанас Мерджанов и Катя Георгиева. Всеки един от тях изложи аргументи в защита на лявата идея и защо трябва да се гласува за „БСП – лява България”. След това думата бе дадена на Председателя на Националния съвет на БСП Михаил Миков. Лидерът на партията отговори на въпроси на избиратели. Общинският съветник в ОбС Ямбол Мариета Сивкова и д-р Райно Георгиев подкрепиха кандидатите за депутати от листата на Коалиция „БСП – лява България”.

DSC02027Атанас Мерджанов благодари на Михаил Миков за подкрепата и за вълнуващото му посещение в Ямбол и му подари икона на иконописец от Роза, Ямболска област. Преди и по време на събитието младежи раздаваха информационни материали в щатрата на „БСП – лява България” пред сградата на общината. Предизборната обиколка на председателят на БСП Михаил Миков в региона приключи със среща с младежи от Стралджа.

About the Author :