Парите от бюджета за ямболския спорт – статуквото почти се запази

Спорт бюджетРазбивката на парите, които определи Експертната общинска комисия за спортните клубове през 2015 г., показва почти пълно запазване на финансовото статукво. Общата сума сега е 110 000 лева, миналата година бе с трийсет хиляди лева по-малко. Потърпевш от това се оказа баскетболен клуб „Тунджа”, на когото се гласуват субсидиите вече от години директно от съветниците на бюджетната сесия. Миналата година за мъжкия елитен тим бяха определени 280 000 лева, сега те намаляха с 60 000 лева. Пак на бюджетната сесия на местния парламент се гласуваха сега 20 000 лева, лани те бяха с десет хиляди повече, за детско-юношеската баскетболна школа.

Не е тайна, че другите спортни клубове в града ни от доста време недоволстват от това директно и щедро финансиране на баскетболния клуб. Не защото техните ръководства не си дават сметка за популярността на играта с оранжевата топка в Ямбол, или за факта, че това е единственият ни колективен спорт при мъжете, който е в елитното първенство. Не е така, просто всеки клуб се бори за оцеляването си, за това да има финансова основа, която да му даде възможност да тръгне в сезона, а привличането на спонсори да добави недостигащото за нормален тренировъчен процес, както и за по-мащабно участие в държавни първенства и международни турнири.

Веднага трябва да припомним, че всеки спортен клуб е самостоятелно юридическо лице и си има президент и съответно Управителен съвет. И пак тук, да натъртим – без помощта на община Ямбол, нито един клуб не може да устиска в кризата. Трябва да се осигурят що годе прилични заплати на треньорите, които и без това са малко, трябва да има пари за екипи, за транспорт, за храна, за преспиване, когато лекоатлетите или боксьорите, или борците, са на състезания извън града ни.

Спонсорите продължават да са малко, сумите, които те дават, също не са големи, така че без помощта на Общината, респективно на Общинския съвет, тъй като той е разпоредител на бюджета, ямболските спортни клубове бързо ще изпаднат в кома.

Тези 110 000 лв. е мъка да се разпределят. Не бива в никакъв случай да се оставят на трохи спортовете, които са носили медали от най-големите първенства на планетата, като борбата, леката атлетика, бокса, скоковете на батут /там най-силните години бяха когато батутът още не беше се появил в зала „Диана” като спорт, но имаше страхотна спортна акробатика. Димитър Минчев, Маргарита Моллова, Боянка Ангелова, са златни страници от историята на спортната акробатика в световен мащаб, не само в български. Акробатиката обаче така и не стана Олимпийски спорт, при това положение логично усилията се пренасочиха към скоковете на батут. Имаме и в момента два клуба – този, който е по-напред с „материала”, „Космос”, и тази година получи повече пари от СК „Енчо Керязов”. От този спорт очакваме най-сетне участник/участници/ на Олимпийски игри. Ямбол не е имал свой състезател там от Атланта, където бе Събин Чаушев, състезател по спортна стрелба.

Както и през миналата година, леката атлетика получи по-сериозна общинска субсидия. За ЛК „Тунджа” – 7000 лева, с 200 лева по-малко от 2014 г. Запази се старата сума за другия лекоатлетически клуб , ЛАК „Ямбол”, – 4600 лв. И двата клуба „направиха” доста шампиони от държавните първенства при кадетите, както и при девойките, и юношите. Но все още липсва Голямото име, това име, което ще донесе международна слава на града ни в този спорт. Условията за тренировки обаче продължават да са много лоши – пистата на градския стадион е ужасна, залата във Веселиново също не е в ред, особено пък тая зима, когато се изсипа и над това село много дъжд. Голямото име ще дойде с резултати, които са национални рекорди, които са от международна величина. Ние още нямаме такива девойки и младежи. Само Виктор Минков в многобоя при кадетите подобрява републиканския рекорд, вече на два пъти, другите ни лекоатлети изостават значително от рекордите в тяхната възраст, въпреки че те са поставени още преди трийсетина години. А нашите момчета и момичета са шампиони на България…

В една статия не може да се обхванат проблемите и постиженията на ямболските спортни клубове, затова „Неделник” ще продължи това в цяла поредица. Има клубове, какъвто е случаят с този по спортно ориентиране „Диана”, където общината задели 4200 лева плюс 1000 лева за участие в европейско първенство. Като всеки спорт, и ориентирането си има почитатели, но поне аз не разбирам този финансов патос. Та това са повече пари от дадените за 2015 г.на боксов клуб „Ямбол”. Майсторите на ринга трябва да се оправят само с 3800 лв. При това положение, всъщност скоро няма да имаме голям удар между белите въжета. А боксът е сред тези спортове, които са ни донесели, и все още носят, на България, не само участия на световни и европейски първенства, на Олимпиади, а и медали.

Ивайло Маринов бе гений, сега Кубрат Пулев, макар и на професионалния ринг, макар и загубил много тежко в битката срещу Кличко, „слага” страната ни на челни страници в медиите по света. Кой състезател по спортно ориентиране има тази „привилегия” ? И колко публика има по трасетата, където се „разиграва” този спорт?

Борислав Ненов

About the Author :