Парите за зимно поддържане на пътищата налице, необходим е по-строг контрол на снегопочистващите фирми

SAM_2329„Има достатъчно осигурен финансов ресурс – около 80 млн. лв. за зимно поддържане на пътищата. Ангажиментът на държавата по финансовата част е изпълнен – остава ангажиментът на фирмите. Защото всяка година, когато се случи тежка ситуация, всички казват: „Държавата я няма“, а държавата осигурява финансовия ресурс при изпълнение на договорите с почистващите фирми“. Това заяви областният управител Димитър Иванов на заседанието днес, 2 ноември, на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия в частта по подготовка за зимни условия в област Ямбол. Присъстваха ръководители на държавни и общински институции, представители на общините, на фирмите ангажирани със зимното поддържане.

Областният управител призова контролните органи – на първо място Областно пътно управление, за по-стриктен контрол. Отбеляза, че когато е необходимо, ще се затварят и пътища, защото това е по-добрия вариант, отколкото хора да бедстват, както се получи в навечерието на тази Нова година – на 31 декември. „Не е страшното да се затвори път, страшното е, когато се допусне хората да останат да бедстват“, бе категоричен Димитър Иванов.

SAM_2333На заседанието стана ясно: сформиран е щаб по снегопочистване. Началник на Щаба е директорът на Областно пътно управление, а членове – представители на фирмите, които ще извършва снегопочистване на територията на областта. Проверено е състоянието на техниката и наличието на материали от пясък, луга. Категорично се забранява почистващите фирми да дублират техника на републикански и общински пътища.

Специално бе коментирано практическото затваряне на отделни участъци при усложнена ситуация на пътя. Според шефа на ОПУ Галин Костов е необходимо пътищата да се затварят физически  – чрез натрупване на сняг, за да не могат колите да преодоляват препятствието, макар че така и техниката ще бъде затруднена. Той каза, че всички знаци и табели за затваряне на пътищата са начупени през миналата година от недобросъвестни водачи. Въпреки забраната да навлизат в пътя те го правят и после закъсват в преспите.

Подробна информация за техниката и личния състав, с който разполагат, информираха от двете военни формирования – Безмер и Кабиле. От ОД на МВР съобщиха, че разполагат със 176 служители от охранителна и пътна полиция с 18 леки автомобила и 8 коли с повишена проходимост. Проверени са свидетелствата за правоспособност на водачите на почистваща техника, наличието на винетни стикери. Установено е, че техниката още не е на местата, където трябва да бъде, понеже строителният сезон не е приключил, но има уверения, че тя ще бъде там своевременно.

През миналата година пожарникарите са се отзовали на 404 произшествия срещу 179 година по-рано, съобщи комисар Кольо Гяуров, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 74 са били пожарите с материални загуби, 199 без материални щети, 34 са аварийно-спасителните дейности, помощните операции – 73. Пожарите, които могат да бъдат свързани с есенно-зимния сезон, са 7. През периода са загинали 2 човека, пострадал е един. Големият общ брой на възникналите произшествия се дължи главно на извършените аварийно-спасителни дейности във връзка с възникналата в края на декември 2016 г. и в началото на януари 2017 г. усложнена зимна обстановка. Тогава са извършени голям брой операции по евакуация на граждани от закъсали автомобили, транспортиране на болни и родилки, доставка на стоки от първа необходимост и лекарства до населени места, тъй като пътищата бяха блокирани. Той дебело подчерта наличието на тенденция гражданите масово да не спазват ограниченията по пътищата.

От РЗИ докладваха, че на хемодиализа в ямболската болница са 58 болни, в елховската – 15.

За готовността си да действат при зимни условия информираха от Гранична полиция, ВиК, Електроразпределение, Напоителни системи, Овергаз, МОН и др.

About the Author :