Парад на природните науки в Ямбол

333Парад на природните науки и музикален хепънинг „Докосни науката с нас“ организира днес, 13 юни 2018 г.,  пред Безистена Астрономическа обсерватория и планетариум-Ямбол. Участваха Пловдивският университет „П. Хилендарски“, ямболските училища: ОУ „П.Р. Славейков“, ОУ „Л. Каравелов“, ПМГ „Атанас Радев“, ПГ „Васил Левски“ и Астрономическа обсерватория и планетариум. Чрез забавни демонстрации и експерименти участници и гости заедно откриваха вълнуващия свят на природните науки. Актрисата Велика Видева бе в ролята на водещ и разхождаше най-любознателните покрай различните демонстрационни маси, а учениците-демонстратори обясняваха експериментите, които правят.

Младите хора бяха представили на макет различните форми на релефа, образувани от действието на вътрешните и външни IMG_1873земни сили – циркуси, морени, морски тераси, меандри, рифове, ниши, пещера, брегова линия и пр. Учениците демонстрираха как може сами с подръчни средства да си направим изригващ вулкан. За това трябват само толкова обикновени неща като сода бикарбонат, топла вода, боя за яйца, веро и оцет.

Изключително интересни бяха постерите с любопитни обекти от целия свят и в България. Сред тях са Многоцветните планини в Китай, които наистина са пъстроцветни; розовото езеро Хилъри – то е в този необикновен цвят от водорасли, които като цъфтят, изпускат цветна секреция; Чудните мостове и Буйновско ждрело в България; солена и напукана пустиня; Стобските IMG_1897пирамиди; Приказните комини в Турция; Плитвичките езера в Хърватия и още много природни феномени. Имаше и снимки на вулканични кратери, а на друго място учениците демонстрираха как се образуват те.

Много оригинално беше хрумването обектите в Слънчевата система да бъдат представени чрез различни плодове, за да можем да си дадем сметка за съотношението в големината им. Най-голямо бе Слънцето, представено от една диня. В ролята на другите планети бяха лимон, слива, нар и пр.

Представителят на Пловдивския университет показа от какво се състои дисплеят на компютъра като нагледно разпарчетоса един. Направен е от цели IMG_19057 слоя полимерни материали. Основното в тези матрици са двата слоя, между които има течен кристал – молекули, които реагират на електричното поле, усукват се около нето, променят електричното поле и през тях светлината се вижда по различен начин, беше направеното разяснение. Най-любознателните можеха да погледнат през тези листове и сами да се уверят как точно се вижда светлината през тях.

Учениците от основните училища бяха подредили пирамида на здравословни начин на живот, даваха възможност за разглеждане на света на невидимото през микроскоп, измерване на вместимостта на нашите дробове, имаше препарирани животни, можеха да се подредят етапите, през които минава какавидата и много други. Интересна беше изложбата от множество макети на Слънчевата система, изработени от ученици.

IMG_1921На Парада на природните науки желаещите можеха да наблюдават слънчевите петна и изригвания през телескоп на Астрономическата обсерватория и планетариум, да видят как цвете от хартия „цъфти“ и „се съживява“ във вода, да проверят колко здрава е хартията, да бъдат на демонстрация на Архимедовия винт – устройство за издигане на вода и др. насипни материали. Имаха възможност да проверят какво знаят за „ненютоновата течност“, да се уверят, че физиката присъства навсякъде около нас – дори в детските играчки чрез една детска топка, която много прилича на разширяващата се Вселена. Те можеха да разберат защо магнитът е по-бавен и дори да научат как може да се направи сладолед без фризер.

Парадът на природните науки се провежда в Ямбол вече няколко години по ред. Тазгодишното събитие със сигурност предизвика голям интерес и сред учениците, и сред по-възрастната публика. То потвърди, че реализацията на всяка креативна идея неминуемо намира горещ отклик.

IMG_1874 IMG_1884 IMG_1900 IMG_1906 IMG_1911 IMG_1912 IMG_1913 IMG_1914 IMG_1915 IMG_1917 IMG_1919 IMG_1924 IMG_1927 IMG_1929 IMG_1930 IMG_1931

 

About the Author :

Leave a reply