Панорама на професиите в Ямбол

???????????????????????????????Панорама на професиите и профилите се проведе днес в центъра на Ямбол в помощ на кандитстващите след завършен 7 и 8 клас. Заради ремонта на центъра шатрите на професионалните и профилирани гимназии бяха разположени на ул. „Раковски” в пространството пред ОББ. Дъждът се опита да попречи на младите хора да рекламират своите училища, но те се оказаха по-устойчиви и бързо възстановиха всичко, когато спря да вали.

DSC08447Инициативата се организира от Регионалния инспекторат по образование, за да улесни ученици и родители в избора на специалност или професия, но инициативата да се представят беше на самите училищата, които имаха пълна свобода да се представят по най-добрия начин, за да привлекат вниманието на потенциални кандидати.

Професионалната гимназия по земеделие беше изложила минимодели на земеделска техника, един от които се движеше, за да бъде забелязана и посетена шатрата.

DSC08450

Професионалната гимназия по строителство и геодезия беше изложила макети на сгради и картини, рисувани от учениците на място с уникалната техника, наричана скрит ефект. Те се продаваха с благотворителна цел.

Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм привличаше посетители с лакомства, а Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии показваха какви професии усвояват учениците в тях.

DSC08460Младите хора от ГПЧЕ „Васил Карагьозов” и МГ “Атанас Радев” бяха най-креативни, защото свиреха и пееха хубава музика, а момичета от двете училища раздаваха брошури с профилираните паралелки. Учениците доказаха на практика, че доброто сътрудничество и приятелството са по-силни от конкуренцията, защото заедно успяха да впечатлят минувачите и да привлекат вниманието им, а и да им дадат възможност да се насладят на свежа музика.

DSC08458Представители на Професионалната гимназия по икономика пък агитираха млади хора, че не е толкова трудно в училище и им обясняваха какво точно се учи, а Гимназия „Васил Левски” с постери показваше разнообразието от профили, които предлага.

 

 

DSC08453През тази учебна година завършващите 7 клас в Ямболска област са 1097 ученици, които могат да кандидатстват за 15 профилирани паралелки в общински училища и 7 специалности в професионални гимназии.

Завършващите 8 клас са 660 на брой, а професионалните паралелки са 24. Четири професионални гимназии предлагат и задочна форма на образование, а една дава възможност и за вечерно обучение.

DSC08454 DSC08455 DSC08456 DSC08457

About the Author :