Памет, но и скандално неуважение към Кирил Кръстев

snimka_KK_1110 години от рождението на национално значимия културтрегер Кирил Кръстев почетоха тази вечер хората на културата, събирайки се в галерията, носеща името именно на един от създателите на модернизма край Тунджа.

Човекът, който е бил близък с фигура като Гео Милев и създава, заедно с неколцина съмишленици, списание „Кресчендо”, както и знаменитото Дружество за борба против поетите, бе сполетян обаче от неочаквана участ. В Галерията дойдоха едва трийсетина ямболци, а от общинската управа не благоволи да се появи нито кметът Славов, нито ресорният зам.-кмет Красимира Петрова.

Госпожица Петрова, всъщност, едва ли изобщо е чувала каква е ролята на Кирил Кръстев в българския модернизъм и че той е авторът на първите монографии за Пикасо и за Жорж Папазов в България.

Председателят на Общинския съвет д-р Татяна Петкова, позната и като агент Рая, също не благоволи да отдели време за честването на Кирил Кръстев, и все повече си мисля, че тази жена е едно от най-големите недоразумения в града ни.

snimka_KKТези, които имат памет и интерес към културата, видяха уникални кадри, запазени в Държавен архив-Ямбол, както и много интересни фотографии, предоставени от Централния Държавен архив.

Председателят на представителството на Съюза на българските художници Петър Тепсизов тръгна с премерено слово във вечерта. Топката пое шефът на Държавен архив-Ямбол Светлана Бъчварова, която двайсетина минути преди началото на честването бе изтръпнала, тъй като старите видеохроники, правени от Никола Видев, дадоха засечка. Все пак блесна техническият гений на българина и с тиксо бе залепена лентата, за да видим моменти от посещения на Кирил Кръстев в родния му град.

Изкуствоведът Димитър Грозданов, фигура с авторитет в „бранша”, постави Кирил Кръстев редом до имената на модернисти като Гео Милев, Сирак Скитник, Чавдар Мутафов, а времето, в което край Тунджа се появява списание „Кресчендо” – 1922 г., нарече ” най-силното модернистично време на България”.

Грозданов е познавал лично Кирил Кръстев, сподели пред „Делник” любопитни неща за него като личност и като творец, но това читателите ще видят като интервю във вестник „Неделник”.

Писателят Любомир Котев определи Манифестите на ямболския модернизъм, в които възлова роля има Кирил Кръстев, като „епоха в българската култура”.И допълни, че е нужно да се напише сериозна книга за ямболския модернизъм от началото на 20-те години на миналия век.

Борислав Ненов

About the Author :