Паметници и боя…

S.ChamovaБезумието шества със страшна сила край нас. Нацапали с боя скоро построения паметник на Рейгън в столицата, боже опази, и такъв имало. И това е оскверняване, докато боядисването на паметника на Съветската армия е свобода на изразяване и политическа позиция, научихме тези дни по една от националните телевизии от устата на бившия зам.-кмет на София Иван Сотиров. А сигурно и за най-простия байчо на село е ясно – щом е паметник, всяка мацотия по него си е чист вандализъм. Няма добри и лоши цапотии. Но и по-полека със слагането на паметници, че се превръщаме в гробище на спорни стойности.

Осмислянето на миналото иска познание и мъдрост, а не гол патос и единствената агресивна правота – твоята. Болшевишкото мислене е диагноза и няма никаква връзка с партийна принадлежност.

В настоящето и бъдещето повече трябва да гледаме, защото това са времевите посоки, на които можем реално да въздействаме. Нужно ни е повече и от онова, което ни обединява като човеци и българи, а не което понякога глупаво ни разделя.

                                                                                                                                                                                     Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply