Паметна плоча на учителя Роман Хайнацки дариха ученици от първия випуск на Математическа гимназия

Ямбол, 11.05.2021 г.

Паметна плоча на учителя Роман Хайнацки дариха ученици от първия випуск на Математическа гимназия, завършили през 1973 г.

Тържеството откриване на плочата с орелеф на любимия учител по математика съвпадна с Деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, и 50 години от създаването на ПМГ „Атанас Радев“, които се навършиха точно на 9 май.

Плочата е монтирана до учителската стая на Природо-математическата гимназия, за да напомня на учители и ученици за голямата личност, която е един от създателите на учебното заведение и на Ямболската математическа школа.

Като представител на учениците от първия випуск Галина Карушкова припомни, че идеята за тази плоча е възникна на среща на випуска преди години, но те са се забавили с реализацията не защото не са успели да съберат необходимите средства, а заради желанието орелефът на плочата да е максимално реалистичен и напомняш образа на техния любим учител.

Тя изнесе и емоционална реч за Роман Хайнацки и неговото значение за тях (б. р. речта ще публикуваме отделно), завършвайки с думите „Поклон, любими учителю!“.

Честта да “открие” плочата беше предоставена на инж. Николай Клисурски, изпълнителен директор на ИПК “Светлина”, като поел основната “тежест” по организацията за нейното изготвяне, и на директора Евгений Иванов.

Със събраните средства учениците от първия випуск учредиха и награда в памет на своя учител „Роман Хайнацки“ за най-изявените ученици. Първи носител стана Румен Михов от 11 “а” клас. Той е класиран на националните кръгове на три олимпиади: по информатика, по лингвистика и по математика, като по информатика е на второ място и е член на националния отбор за участие в Международната олимпиада в Сингапур.

Наградата му връчи Валентина Димова, като се мотивира, че той продължава тяхното дело, заложено още преди 50 години при създаването на гимназията. „Тази награда се връчва с памет на нашия любим и незабравим учител Роман Хайнацки, който ни даде отличен старт в живота“, каза още тя.

Директорът на ПМГ Евгений Иванов разказа и своите спомени за първата му среща с Роман Хайнацки в училището в Стефан Караджово, как му е помогнал да стане учител в Ямбол и след това го е поканил да бъде негов заместник в Математическа гимназия, а през 1993 г. се пенсионирал и му „завещал“ директорското място.

Той сподели, че Роман Хайнацки е бил изключителна подкрепа за можещи ученици и учители, винаги готов да даде добър съвет на хора, за които преценя, че са достойни. За него каза още, че е „добър човек, добър православен християнин, с много силно чувство за хумор и ирония и не много силна самоирония, с изключителен усет за качествата на хората и за красивите и важни задачи по математика“.

Евгений Иванов припомни и че Роман Хайнацки е представял Математическа гимназия на изключително високо ниво и това уважение е започнало, когато той е успявал да класира по трима ученици в шестчленния национален отбор по математика за участие в Международни олимпиади.

На откриването присъстваха и началникът на Регионалното управление по образование Стойко Стойков и старши експертът по математика Петя Дяковска.

About the Author :