Пак награда! И пак за приятел на „Делник”, естествено

ТониТръгналият от Ямбол към поезията Тони Телаллов, който бе част от екипа на вестник „Делник” в първите месеци от съществуването му, прибра наградата в раздел „Литература” на община Шумен. Все пак Тони, като възпитан младеж, изчака кметът на Шумен Красимир Костов да връчи приза, и едва тогава започна малък пир.

Тони Теллалов потегли в поезията с емблематичната си книга „Махмурлуци”, която е библиографска рядкост вече, после смени терена и се пресели в Шумен, откъдето е по майчина линия. Идеята не се оказа чак толкова лоша, и там Теллалов разгърна таланта си. През 2013 година той се появи със стихосбирката „ Аритмия във три октави”, а миналата година добави към творческата си биография и книгата „Междинни гари”.

Теллалов е едно от интересните имена в съвременната литература, той е неочакван, неординерен, ръбат в поезията си, но има и творби, огрени от пастела на любовта.

Приятелят на всички пияници и красавици от Ямбол до Шумен, та дори и в Брюксел, Тони Телаллов, получава Наградата на община Шумен за литература за първи път. Вероятно няма да е за последен, а екипът на „Делник” засече, че от началото на 2015 година негови хора са обрали не малко награди в национален мащаб.

Недостижим, засега поне, остава Христо Карастоянов, както и подобава на литературен динозавър. Белетристът грабна наградата на „Хеликон” за романа си „Една и съща нощ”, който бе откупен за драматизация от Народния театър.

Карастоянов е и сред петимата номинирани автори за роман на годината.

 

About the Author :