Пазарът търси инженери

more_2Раздвижване на пазара на труда в Ямбол има за инженери. По някои специалности работодателите посочват заплата от 1200 лева. Добри пари се предлагат и в преработващата и добивната промишленост, строителството и дистрибуцията. Най-търсени сред инженерите са тези със специалност  „електротехнологии”. Пазарът е оживен в края на юни и началото на месец юли, има работа за най-различни професии. Сред тях  машинни оператори в металургията, учители в началния курс на обучение, готвачи, монтажници.

Имат възможност да започнат работа и леяри, ковачи. Работници в производството на облекло и сродни на тях, също са сред котираните специалисти. Търсенето  в някои браншове, като този на ресторантьорството, е свързан с класическото заминаване по морето на добрите готвачи и сервитьори. Така в Ямбол в този сектор се пласират гимназисти, при сервитьорите, както и начинаещи или за известно време излезли от занаята, готвачи.

Курортите на морето, както и в предни сезони, накараха ямболски ученици да приложат какви ли не номера, за да изчезнат от гимназиите поне седмица по-рано от официалното закриване на учебната година. Някои от гимназистите имат остра нужда от пари, други обаче отиват заради тръпката да срещнат нови хора, а и да видят дали могат сами да заработят някой лев, а не да чакат на родителското благоволение.

About the Author :