Пазарът на къщи в Ямбол е доста активен

АвренаПазарът на недвижими имоти в Ямбол държи цени в „сегмента” къщи и дворни места, които са  сравнително добри за хората, решили да продават. Бясно строителство върви в продължение на почти година в някогашния бежански квартал Аврен. Там почти всяка седмица се появяват машини, за да съборят стари къщи, които са едноетажни и правени още в епохата на кирпича и камъша. От тази епоха минаха почти 100 години. Няколко от агенциите за недвижими имоти ни обявяват за продажба и такива къщи. Те обаче често вървят със сравнително обширни дворове, а тези, които искат да се пренесат в един от най-бедните квартали на Ямбол в средата на миналия век, имат крупни планове. Тези заможни ямболии директно събарят старите домове и строят красиви, луксозни къщи, най-често на два етажа.

Кооперациите в Аврен също продължават с появата си. В момента няколко местни строителни фирми довършват такива обекти, като основно те са в близост по пътя на автобусна линия  №1. В този район на Ямбол имаше огромно строителство на кооперации преди няколко години, тогава този бизнес почерк започна да променя облика на едноетажния квартал, създаден с много лишения от бежанците от Западна и Източна Тракия.

КаргонаЛипсата на пари никога не постига добро строителство. Не че има пълна гаранция и тогава, когато финикийските знаци не са проблем, тъй като в този бранш има и фирми, които претупват качеството.После почва ходенето по мъките на новодомците, които се сблъскват челно и с много лошата инфраструктура в квартала.

Какво можеше да се купи до преди броени дни в Аврен? За 39 000 лева бе възможно да придобиете нотариален акт за къща от 60 кв.метра, с двор от 300 кв.метра. Къщата обаче коректно бе обявена като нуждаеща се от основен ремонт. Няма всъщност как да бъде друга рекламата на този имот – стените на къщата са с вар, а тоалетната е на двора.

Ясно е, че никой няма да се наеме с ремонт на такава съборетина – мястото е нужно за да се направи нова и хубава сграда. Най-често тя е за нов дом, а не за търговски цели. Има на улица „Мраморно море”, например, построени сравнително наскоро домове, които са смесица между малка кооперация и еднофамилно жилище. Там първият етаж   се дава за търговски обект. Практиката показва, че сега в Аврен се търсят съседни къщи, при събарянето на които са отваря голямо пространство.

Така вече може да се разгърне и новият собственик, който иска не само гараж, а и хубава градина с барбекю. При покупка на паянтова къща от порядъка на 30-40 000 лева, е ясно, че инвестицията за нов дом е солидна. Някои хора от строителния бранш твърдят, че при това положение 120 000 лева няма да стигнат.

Преди време се изговори много за масово изкупуване на къщи край хълма „Боровец” и в близост до читалище „Зора” от турци. Това не се потвърди. Потвърждава се обаче другото- че този тих квартал, в който няма голямо автомобилно движение, а и кооперациите са малко, е желан за нов дом. Кварталът често се приема твърде ограничено, много ямболлии просто не познават тамошните улици. „Радецки”, например, е доста дълга и върви от местата край реката чак до хълма „Боровец”. „Шипка” само на пръв поглед е навързана с близост до Махалата, реално тя е много далеч, и действително е все още пасторална. На нея се построиха много и интересни жилища, всички ниско строителство. Тези, които държат да живеят в къща, обаче са наясно с профила на района.

В последните дни къща близо до Болницата бе предложена за 48 000 лв., тя е от 65 кв.м, с тоалетна навън. Дворът обаче, в който има и гараж, е 200 кв.метра, в него има и лятна кухня, както и две стаи.

Още един имот вероятно скоро ще намери нови собственици/ако вече не ги е открил/. Офертата е за къща в близост до стария Винпром. Сградата е едноетажна, на площ 80 кв.метра, дворът е 370 кв.метра и дава сериозни възможности, ако новите хора търсят  комфорт. Вече там е правено нещо в тая посока – има барбекю и битова стая. От шест-седем години в този район има издигнати малки замъци, направени обаче с много вкус.  В тях зеленината е стилна, градината често е зад къщата, така че децата нямат лесен достъп до улицата. До читалище „Зора”се продава имот от къща 65 кв.м, с двор от 300 квадрата. Къщата е аут, не подлежи на съмнение – в приземен етаж е, а това че има вътре баня и тоалетна надали променя нещата особено. Нейната цена е дадена в евро – 22 000.

Какво се продава в Каргона 

След Аврена и района в близост до хълма „Боровец” или около площад „Боровец”, къщи с дворни места може да се купят в Каргона. Най-старият ямболски квартал също смени по някои улици облика си. Санирани къщи и нови кооперации, хубави градини пред къщите.  Предлагане има и през този сезон, кварталът е много обширен, така ме разликата е огромна дали ще намерите имот на улица „Варна” или на „Филип Тотю”

или ще отидете към периферията – улиците „Клокотница” или „Яворов”, да речем.

Къща от 65 кв.метра с дворно място от 214 квадрата върви 35 бона. Цената може и да далеч по-висока, предлага се и къща от 64 кв.метра, с далеч по-обширно дворно място- 330 квадрата. Цената е 41 000 лева. Много близо е офертата за друг имот в борческия квартал на града ни- за къща от 60 кв.метра с малък двор трябва да приготвите 39 000 лева. Същата къща като квадрати, но с голям двор пада на 30 бона. Вероятно мястото, в което е имотът, се счита за по-престижен.

Празно дворно място от 360 квадрата, пак в Каргона, излиза според продавачите 22 000 лева. Дали да купувате е нещо почти винаги сложно. Дали да продавате е същата история. Днес печелите, догодина може да се окаже, че сте се набутали.

Това е почти като женитбата. И тя често е скъпо удоволствие с неясен край. Другият вариант е да не предприемате никакви стъпки – живейте под наем или пътувайте от Иречеково до Ямбол. Не се женете, защото, за капак, може да имате и деца. Може да имате и тъща, която не е изящна в обноските си спрямо вас.

И все пак хората купуват. Българинът е свикнал да има собствен покрив над главата си. По този параграф той бие много държави в Европа и извън нея. Което е добре, каквото и да ви говорят всевъзможните макроикономисти.

Бумът на купуване на къщи, или парцели, в близост до къщи, може би няма силата от времето на Симеон ІІ. Тогава имаше бум в целия бизнес с имоти. Но явно и сега никой не бърза да продава на ниска цена. Или поне се надява, че ще вземе по-големи пари за имота си.

Дали и доколко сегашното раздвижване на този пазар е устойчиво, предстои да се види.

Заможни хора има. Честите сделки в Аврен го показват. Друг въпрос е кой какво разбира под добра цена…

About the Author :

1 Comment to “Пазарът на къщи в Ямбол е доста активен”
  • Николинка Стаматова
    December 6, 2016 - Reply

    Честно казано не знам кой е писал тази пошла статия,но е факт че е написана от мъж,понеже споменава,че може да ти се падне тъща,също така или не е женен или е разведен,понеже не се изказва ласкаво за женитбата,и за капак можело да имаш деца-е това ли е капака да имаш деца-и това лошо ли е,понеже майка му и баща му също са имали капак,ама като си капак не пиши такива тъпотии,ами си стой някъде като и затвяряй тенджери- много ,ама много тъп човек,който си е въобразил че може да пише някакви “бози”,и да разводнява някакви статии,така че да са пълни със суми,имена на квартали,квадратни метри,някакво дебелашко чувство за хумор и т.н. -ненужна информация,която можеш да си набавиш от всякъде стига да търсиш имот.Като иска да брои толкова да работи в статистиката,или да стане счетоводител.Каква е например тази тъпотия,че Аврена бил квартал на бежанци???По-голяма простотия не бях чела.Също така се чудя как е достигнал до този извод,че българина е свикнал да има покрив над главата си????Направо не знам как му идват тези тъпотии на главата на този човек?Ами той не е ли свикнал да има покрив над главата си?Или живее в редакцията???Ще говори за другите държави,ами ти в друга държава ли живееш или тук,защото ако си в друга държава няма как да попаднеш във вестник и да пишеш глупости!!И понеже живееш в България,цитирай сумите в лева,не в евро или бона,което е още по-тъпо.Ти колко бона заплата взимаш,за да пишеш тези банални статии,лишени от смисъл-ами то докато стигнеш до края на статията или ще се изнервиш като мен или ще я оставиш на средата.Чудя се само,ако това не е електронен вестник,а трябва да се напечата,сигурно заради такива статии ще поскъпне и цената на вестника!!!!!

Leave a reply