Падна цената на винарската изба на Кольо Факирев и Румен Денчев

Young Vineyards in rows.Нова първа публична продан обяви днес, 21 април, частен съдия-изпълнител за Производствена винарска изба, намираща се в землището на село Хаджидимитрово, община „Тунджа”. Взискател е „Общинска банка „ АД, в която предприятието е ипотекирано срещу сумата от 820 000 лева.

Началната цена, на която ще се продава на 16 юни 2017 година имота, е над един милион лв. – 1 050 000 лева. Оценката на предприятието бе паднала с почти 400 000 лева на втората продан, обявена за 26 август 2016 г, сега обаче тя пак е отишла нагоре, макар и под тази от септември 2015 година, когато за първи път частният съдия-изпълнител Ирина Христова пое нещата в свои ръце.

Собственик на Винарната е фирма „Съндайл Уайнъри”, в която съдружници са ямболският бизнесмен Кольо Факирев, главен счетоводител, а след това и управител на държавната фирма „Винпром”-Ямбол, и член на националното ръководство на Демократическата партия в средата на 90-те години на миналия век. Той бе и общински съветник в Ямбол от СДС в началото на Прехода.

Румен Денчев пък е брат на проф. Стоян Денчев, родом от Елхово, който стана популярен с близостта си до ДПС преди години. Той бе депутат от партията на Доган и зам.- председател на парламентарната група на партията. Преди това Стоян Денчев бе  главен секретар на Министерския съвет в правителството на Беров, посланик на България във Финландия, вицепрезидент на „Мултигруп”, главен координатор на  бизнес клуб „Възраждане” и член на Надзорния съвет на Транспортна банка (Балканбанк) и Кредитна банка през 90-те години на ХХ век. Той е бил и сътрудник на Второ управление на Държавна сигурност в периода 1988-1990 година. Почетен гражданин е на Елхово и на Одрин.

Съдружникът във Винарската изба край село  Хаджидимтрово, популярна преди години като „Шато РуКо”, Румен Денчев, пък е бил съветник на Министъра на земеделието в две правителства: през 1994 г. и през 1996 г. Бил е и Главен секретар на новосъздадената през 1995 г. Агенция за чуждестранни инвестиции. През 1997 г. е бил член на Управителните съвети на ДФ “Тютюн”  и  ДФ “Земеделие”, след което влиза в частния бизнес.

Винарската изба край село Хаджидимитрово е построена през 2002 година,  тя е на площ от 3430 кв.метра. В обекта има няколко сгради, една от които е на три етажа. Винарската изба има собствен трафопост. В най-голямата сграда има зала за дегустация, енотека, битови стаи. В района на Винарната са налице и конферентна зала, търговска зала, както и представителна зала.

На публична продан отива и цехът за бутилиране и спиртоварната, както и други производствени помещения.

Винарната „Шато Руко”, построена по подобие на френски замък, е първият проект от хранителната промишленост по програма САПАРД, тогава фирмата „Шато Руко” получава  над два милиона лева кредит от „Общинска банка”АД –  2 854 867 лева. Получава и кредит от 2 867 000 лева от държавен фонд „Земеделие”.

Адресът на фирмата в Ямбол е посочен на улица „Преслав” 14.

Фирмата „Съндайл Уайнъри”, която отиде за продан, поради необслужване на кредитите си, на 19 юли 2007 година е обявена в несъстоятелност.

About the Author :

Leave a reply