Павел Маринов играч на кръга след фантастичния мач в Ямбол

basket_4Крилото на „Балкан” Павел Маринов стана играч на кръга в баскетболната Лига, след като наниза  42 точки на Ямбол, в който е роден и играл като състезател  на детско-юношеския „Тигър”, а след това и в мъжкия тим на града.  Въпреки изключителната резултатност на баскетболиста на „Балкан”, друг Павел, само че Иванов, капитанът на „Левски”, постигна точка повече в кръга – 43 т., срещу „Лукойл-Академик”. Левскарят обаче има по-нисък коефициент на полезно действие. При Маринов  той е 37 пункта, при неговия адаш Иванов коефициентът е 34.

Ямболското крило на „Балкан”, който е втори в класирането, изигра фантастичен мач на Разпети петък, и не е пресилено да се счита, че той спаси „зелените” от конфузна загуба. Павел Маринов, един от най-атлетичните български баскетболисти, вкара всичките си опити от линията за наказателни удари – 13 от 13, от 7 изстрела от  Безистена,  5 попаднаха  в целта, за 2 точки също бе на висота – 7 от 12.

Павел Маринов започна кариерата си при мъжете именно в „Балкан”, но там получаваше нищожно игрово време от тогавашният треньор на Ботевград  Жоро Младенов  и през зимата се завърна в родния Ямбол. Именно край Тунджа се разгърна талантът му и той спечели бронзов медал с отбора на Чолаков. Тогава Павката бе съотборник със сегашния старши треньор на ямболския клуб Юли Радионов. Всички сантименталности обаче на Разпети петък бяха изоставени  и Павел Маринов направи максималното, за да спаси „Балкан” от поражение.

Тройките, класическото оръжие на „зелените”, зациклиха при Иван Лилов и Мартин Маринов, а Ботевград не можа да се справи и с железния Стоян Петков, както и с разигралия се през второто полувреме център Маршавелски, а и Дурчев ги тормозеше. Остана нерешим за „Ямбол” обаче проблемът с опазването на Павел Маринов. Лекото крило не можа да бъде спряно, а 42 точки Павката досега не бе вкарвал в елитната група. Това върна публиката в зала „Диана” към спомени за времето, когато Жоро Младенов сам биеше цял отбор. И макар това време да се брои за невъзможно, в петък Маринов реализира тези точки.

Борислав Ненов

About the Author :