Още от Нощта на музеите

10344167_720933997969221_1320774936678517787_oМомиченце, изтеглило талон № 144, последният за Нощта на Музеите, спечели Голямата награда – велосипед. Другите попаднали в „златния списък” също бяха доволни, отнесоха у дома си най-вече книги на историческа тематика, като си пожелаха догодина първата награда да бъде екскурзия до Рим.

А всички отнесоха със себе си парченца от историята на Ямбол – от античността, до това, което историците наричат Вчера, макар да става дума за фотоси или облекла от средата на 19 век.

10382466_10201737711117748_6890355843993411159_nСтефан Бакърджиев, директорът на културната инстутиция, връчи наградите, облечен в антични одежди и с лавров венец на главата, а след церемонията позираше пред почитателите си за снимки, в които се включиха и огромните от любопитство очи на децата.

Към небето полетяха огнени балони, те стигнаха твърде високо, без все пак да объркат трафика на самолетите. Единият балон се приземи към 22,35 часа почти пред входа на Галерия „Жорж Папазов” и веднага намери щастлива дама, която го грабна, за да не се появи ожесточена конкуренция. Директорът на Галерията Петко Йорданов бе решил да направи академично участие в Нощта, вместо да разгърне бохемския си талант.

Оказа се, че има причина за не особено атрактивния академизъм – миналата година, ямболска поетеса се радвала на звъна на китарите и на хубавата трапеза, на сутринта обаче решила, че второто е несъвместимо с изкуството.

Ако бе така, в световното изобразително изкуство вероятно нямаше да има нищо друго, освен учебници, опитващи се да обясняват как се правят картини, пана, графики, скулптури…

В Музея, а и в галерията, сякаш някои от съгражданите ни стъпваха за първи път, но със сигурност ще повторят и потретят, а за някои от тях Нощта, може да се окаже трайна привързаност към палитрата и историческите експонати. За най-малките и за тези в ранна гимназиална възраст, това може да е и тласък към избирането на бъдещата им професия.

Не липсваше все пак и музика, в Музея „вървеше” видеозапис от изпълнения на рок певицата Рафаела Косева и нейният партньор на сцената китаристът Румен Бошнаков, от малък концерт пред входа на експозицията в Архитектурния.резерват „Кабиле”.

Нощта дишаше изкуство край Тунджа, в „Рок пица” свиреше и пееше големият Валди Тотев и част от неговите почитатели се бяха раздвоили и поне за няколко минути прескочиха и до Музея.

У мен се затвърди едно старо убеждение – културни събития в Ямбол дал Господ, хората обаче или са незапознати с това, което става, или чисто и просто мислят единствено и само за пари.

Ако е второто, ще дойде време, когато ще разберат, че само парите, дори и в чудовищен размер, не са достатъчни, за да живее човек добре.

Борислав Ненов

About the Author :