Още един генерален ремонт в Старата болница, а какво стана с „Новата”?

Старата болницаС пълна пара върви основен ремонт на Пневмофтизиатричното отделение на ямболската болница „Свети Панталеймон”. Само в рамките на година и нещо това е третият генерален ремонт на отделение в държавната болница, въпреки че при всеки нов кмет обилно се говори за довършване на „Новата”болница.Ямболски политици от различни цветове, също поставят акцента от доста години на това завършване, като задача № 1.

Преди време строителната фирма, която има дългосрочен договор с държавната болница за ремонтни дейности, извърши поставяне на ПВС дограма в бъдещото здравно заведение, намиращо се почти извън Ямбол. Същата фирма сега извършва ремонта на Туберкулозното отделение, както и предишните генерални ремонти на две от отделенията в Старата болница.Сега, паралелно, върви голям ремонт и на покрива на административната сграда на МБАЛ „Св.Панталеймон”.

Имаме парадоксална ситуация – от една страна, всеки кмет и Общински съвет, се кълне, че Новата болница трябва по възможно най-бързия начин да се довърши, от друга страна почти перманентно се влагат пари в ремонти на Старата болница. И не за закрепване на отделенията, а за генерални ремонти – от дограмата, през латекса, та до подмяната на фаянса.

Какво всъщност се прави – на Новата болница не се върши нищо в продължение на половин година поне, пари обаче отиват в Старата.

Малко или много са тези пари, е въпрос на гледна точка. Димитър Иванов, областният управител, в интервю с мен преди време обяви, че са нужни около 2 милиона лева, и Новата болница ще може да приема вече пациенти. Изказах тогава скептицизъм относно това твърдение на губернатора, но той бе категоричен, че нещата са на финалната права.

Вижда се и от гражданите на Ямбол, и от лекарите, че тая финална права стана твърде дълга. При това положение, нямаме финална права, а поне още няколко обиколки, докато се стигне до фотофиниша. Пак в публичен разговор, председателят на партия АБВ в Ямболска област Христо Христов, обяви, че Новата болница трябва да е задача №1 за града ни. Въпреки че е от десетилетия дълбоко свързан с баскетбола в Ямбол, Христов тогава заяви, че е далеч по-важно да поставим въпроса за изграждането на нова спортна зала, едва след като се реши проблема със здравното заведение.

Кметът на община Ямбол, Георги Славов, който завършва и втория си мандат на тази длъжност, в програмата си имаше намерението да приключи с Новата болница, и пациентите вече да бъдат лекувани в съвременни условия. Както всички виждат, и осем години не стигнаха на Славов. Два мандата не стигнаха и на бившия кмет Николина Хаджигеоргиева. За Кирил Тодоров това също бе приоритет.

При всеки кмет се правеха совалки до здравното министерство, тук пристигнаха какви ли не личности, с какви ли не фундаментални предложения. Твърдеше се от един високопоставен общински съветник, че Токуда има изключително жив интерес към довършването на Новата болница. Край Дома за стари хора и Майчин дом, не се вижда никаква Токуда.Виждат се по трасето поставени автобусни спирки, но те така и не заработиха.

Друг въпрос е каква инфраструктура има в района, в който се намира прословутата Нова болница. Старата болница е правена на много удобно за имащите нужда от лечение хора, както и за лекарите, и другия персонал. Инфраструктурата и там обаче е много зле – няма даже нормален паркинг. Дори тротоарите, водещи до Старата болница, са в ужасно състояние, ала нито един кмет така и не подмени настилката им.

За тези 25 години всеки здравен министър обещаваше пари за Новата болница. Един щедро, друг – с половин уста. Но всеки по нещо обещаваше. Старата болница през годините стана почти изцяло държавна, затова именно здравното министерство се търси по диагонала. То е принципала, то трябва да вложи пари, за да се приключи най-сетне с тази сага.

С един-два милиона, както твърдеше Димитър Иванов, областният управител, няма да стане нищо сериозно там. Същевременно, не зная защо, но мнозина подминават този факт, Държавната болница в Ямбол е зле откъм нова апаратура. Миналата години и Сливен закупи апаратура за ядрено-магнитен резонанс, тук сме на старото положение. Дори се оказа, че докато управител на „Свети Панталеймон” бе д-р Любомир Маринов, скенерът се повредил, и ползвали скенера на частната болница до Стадиона. Под наем, разбира се.

Колко пари са вложени през тези 25 години в Старата болница, е сложна сметка, всеки един от управителите й ще даде различни числа. Ортопедичното отделение също премина през генерален ремонт преди време, и сега е в добро състояние. Същото ще стане и с Туберкулозното отделение. Има и безумни управленски решения в мандата на един или друг управител. Едно от последните бе поставянето на Психиатричното отделение в корпуса, където е Ортопедията. За да не стане голям гаф, стълбището, водещо към Ортопедията, е отцепено с огромен катинар. И с решетки…

Психично болните пък имат пространство само от един коридор. И от една тераска.Толкоз. Ако имат свиждане, не е ясно къде става то – в отделението няма фоайе. За които от болните се прецени, че вече са добре, излизат в двора на „Свети Панталеймон”. Оттам всеки, абсолютно всеки, може да изчезне от болницата – охраната няма хал хабер кой пациент какъв е, няма как да има яснота.

Частната Кардиологична клиника, тя стана новатор, след като работи, без изобщо да има паркинг, дори за линейките си, поради липса на място, отцепи част от двора на държавната болница за себе си. Каквото и да са мислили проектантите, няма как да се мине без паркинг. Това „съжителство” би трябвало да се заплаща, но дали, и на каква цена, не е ясно. Управителите на държавната болница избягват упорито контакти с медиите. Освен ако не се реже някоя лентичка, в присъствието на поредния велможа.

Кметът на община Ямбол Славов преди почти три години беше обявил, чрез пресслужбата си, поредна порция бодрост:”Ямбол има реален шанс сградата на така наречената Нова болница да бъде довършена”. Към края на това прессъобщение на общината, пак се цитира кмета Славов, което е хубаво, нека водата да е от извора.

Тогава, припомням, това е в началото на август 2012 г., шефът на Ямбол добавил:” „Новата болница” е почти завършена и годна за употреба, при положение, че се направят необходимите довършителни работи. Това е уникален шанс за Ямбол”.

Не зная дали е уникален, но Новата болница и сега, в края на месец юли 2015 г., не е готова.

Тия дни имах работа в Старата болница. От един от павилионите, както ги наричат здравните експерти, този за изследване с компютърен томограф, бяха извели пациент. Петима души бутаха носилката. Там е нагорнище, за сведение, ако някой не е стъпвал в държавната болница. Ако ще носят пациент към тоя „павилион”, ще бъде пък надолнище… И пак ще трябват доста хора, за да не падне болният на земята.

Такива ми ти работи. В странно положение е Ямбол и властниците му – нито Новата болница е готова, нито Старата е адекватна за нуждите на медицината. И вървят с пълна сила кърпежи. Нова дограма, нови врати, нов фаянс, нов латекс. Не съм чувал някъде това да става без пари. Може би вие сте чували?

Апропо, шеф на Пневмофтизиатричното отделение е д-р Татяна Петкова, тя е и председател на Общинския съвет. От ГЕРБ е. Там, където сега върви другият голям ремонт, този на покрива на Административната сграда, властва д-р Панайот Диманов. Същи от силните хора в ГЕРБ. Вероятно е случайно…

Когато БСП в предния мандат бе власт, чрез Орешарски, член на Борда на директорите  стана д-Райно Георгиев. Съвсем млад лекар, който още нямаше дори взета специалност. Затова пък бе един от шефовете на младежката организация на БСП.

Вероятно бе случайно. Така е тук и сега, доста случайности има.

Борислав Ненов

About the Author :