Още две учителки са с положителни проби, 43 първокласници са поставени под карантина

Ямбол, 23.09.2020

Още две учителки са с положителни проби, а 43 първокласници са поставени под карантина, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол.

Учителките са от ОУ „П. Р. Славейков“, откъдето беше и втората заразена с коронавирус педагожка. Тя била класна на 1 „г“ клас, но се разболяла и не успяла да отиде на първия учебен ден. Нейна заместничка поела класа, но при изследването се оказало, че и тя е положителна и още в събота – 19 септември, 22 първокласници са поставени под карантина. След това РЗИ е изследвало други учители, от които една е дала положителна проба – тя е възпитател на 1 „б“ клас и затова на 22 септември е карантинирана още една паралелка с 21 първокласници. Карантината е наложена за 14 дни.

На 19 септември излязоха с положителни проби и 2 деца на 10 години – едното е дете на заразената с коронавирус учителка от ОУ „Йордан Йовков“, а другото е контактно на майка си, която работи в производственото предприятие за багрене на прежди и тъкани. Децата са били само на първия учебен ден и не са контактували с техни съученици в затворени помещения, затова и няма други класове, поставени под карантина.

На 22 септември излязоха 6 положителни проби за Ямболска област, едната от които е на учителката на 1 „г“ клас. Три от тях са на настанени в болница пациенти – мъж на 63 г., мъж на 56 и жена на 72 г. от Ботево, която преди това е била на лечение във Велинград.

Сред заразените е и момиче на 18 г. от Стралджа, контактна на баща си, която е ученичка и е била само на първия учебен ден, затова няма поставени под карантина нейни съученици.

С положителна проба е и мъж на 72 г., който е заразен от гостувала на семейството жена от Пловдив. Той е със симптоми и ще бъде настанен в болница.

Последните две положителни проби са на семейство от Ямбол на 43 и на 44 г., които са на домашно лечение.

Общият брой на заразените в Ямболска област достигна 400, от тях 11 са в болница, 49 са на домашно лечение, 313 са излекувани от заразата, починалите остават 27. Под карантина са 159 души.

Според изследване, оповестено от Тихомир Безлов по една от националните телевизии, Ямболска област е на второ място по брой заразени на 100 000 души население. Изнесените от него данни за региона бяха 28,2 души на 100 000, но явно те показват един по-ранен период на изследване. Ако разделим броя на заразените към днешна дата – 400, към населението на областта по настоящ адрес по последни данни – 127 882, ще установим, че заразените вече са 31,27 души на 100 000. След нас е само област Благоевград, където заразените по данни на Тихомир Безлов са 54 на 100 000.

Това очертава тревожна тенденция, че колкото и привидно да не ни изглежда ситуацията с коронавируса опасна за нашата област, трябва да ни свети червената лампичка, че нещата изобщо не стоят така и не бива да занижаваме собствените си мерки за безопасност.

About the Author :

Leave a reply