„Очите на улицата“ отправиха взор край ямболския Безистен

Ямбол, 28.02.2020 г.

Фотографската изложба „Очите на улицата“ на Милан Христев, съпътстваща традиционния фотоконкурс „Кукерландия“, днес следобед беше открита в центъра на Ямбол, на открито – пред Безистена, макар че часове преди това тя бе старателно наредена в зала на Художествена галерия „Жорж Папазов“. Промяната на ситуацията за часове бе продиктувана от забраната да се провеждат мероприятия на закрито, заради опасността от коронавируса. Ала въпреки сериозни организационни трудности, резултат беше повече от възхитителен – освен че изложбата се оказа съвсем близо до хората и дори сред тях, но и визията й се получи в пряка кореспонденция със заглавието „Очите на улицата“. Снимките бяха наредени по импровизирана телена ограда, а всеки фотос бе своеобразно око, което надничаше от нея и показваше от различен ракурс живота, дъха, ритъма и душата на улицата. Или както се изрази в приветственото си слово заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов – „от дефекта изкарахме невероятен ефект“.

След откриването изложбата ще продължи своето присъствие в залите на галерията.

Гостът-фотограф беше представен от Антоан Божинов, който сподели, че познава Милан от времето, когато самият той е бил студент, а Милан – ученик и посещавали студентски фото клубове. Милан Христев е свързал живота си с фотографията още от дете. Печели първите награди на прегледите на ТНТМ в началото на 80-те години на 20 в., след това завършва техникум по фотография. Започва да работи като фотограф. „Има различни фотографи – има такива, които ходят на работа и други, които движейки се, се оглеждат непрекъснато, наблюдават, влизат в наскоро появилата се у нас роля на човек, който възприема света през сетивата си и го обръща в художествена продукция. Това са фотографи, поети, художници, които съвместяват работата и призванието“, бяха думите на Антоан Божинов. „Така постепенно, Милан без да си поставя специална задача, като труженик, като боец, който винаги е на поста, започна да трупа кадър след кадър и вие виждате тук известна част от неговите кадри“, продължи гостът. Той посочи, че 10-15 от кадрите са знакови и ще останат в историята на фотографията. Други от тях биха могли да бъдат заместени тук с други напълно равностойни. „Милан без да си поставя специалната задача, направи една картинка на времето и продължава да я прави, и в момента. Без да изпада в някакви естетически крайности, в някакви сериозни пристрастия, беше един от стожерите на уличната фотография – едно добило гражданственост международно понятие, преди никой от нас да знае какво е улична фотография. Бавно и постепенно Милан от труженик се превърна в класик. Тук виждате класик, но той не е престанал да бъде труженик“, бяха думите на Антоан Божинов.

От името на ямболската фотографска общност Константин Зайков, както вече е станало традиция, поднесе на госта специална ракия, която носи неговото име, в случая – Милановица.

Снимките са правени от 1987 г. до настоящия момент, но по-голяма част, 90 процента от тях, са снимани през 80-те и 90-те години на миналия век, сподели Милан Христев специално за „Делник“. Всичко е снимано на филм, сканирано е след това и е получен този образ, поясни той. Обектите са попадали пред фотоапарата му случайно, всичко е ставало на улицата. „Съдбата ми го е предлагала на тепсия, всичко е чиста улична, документална фотография или като сега е модерно да казват стрийт фотография“, каза още гост-фотографът.

Утре, на 29 февруари, отново на открито пред Безистена, в 13 часа, ще бъде открита фотографската изложба „Кукерландия“, ще бъде обявено класирането и връчването на наградите на най-добрите.

About the Author :

Leave a reply