Очаквана средна продължителност на предстоящия живот на населението в област Ямбол през периода 2019 – 2021 година

 

Ямбол, 20.06.2022 г.

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на област Ямбол, изчислена за периода 2019 – 2021 г. е 72.3 години, като спрямо предходния период ( 2018 – 2020 г.) намалява с 0.8 години, или с 1.1%. Средната продължителност на живота в областта е с 1.3 години по-ниска от средната за страната – 73.6 години (фиг.1)

 

Различната смъртност при мъжете и при жените определя и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете в област Ямбол е 68.8 години, докато при жените е по-висока – 76.3 години. При мъжете равнището на показателя за област Ямбол е по-ниско с 1.3 години от средното за страната, а при жените – с 1.1 години.

В периода между 2011 и 2021 очакваната средна продължителност на предстоящия живот в област Ямбол е намаляла с 0.4 години. При жените наблюдаваме намаление с 0.3 години, а при мъжете – с 0.4 години. Най-голяма е била разликата в очакваната средна продължителност на предстоящия живот по пол през периода 2018 – 2020 г. – 7.7 години, а най-малка през периода 2014 – 2016 г. – 6.6 години в полза на жените (табл.1).

Методологични бележки

 

Средната продължителност на живота се използва за изучаване на повъзрастовата смъртност на населението. Тя показва порядъка на измирането на едно поколение и отразява постепенното намаление на състава му под влияние на смъртността.

Средната продължителност на предстоящия живот представлява отношение на сумата на човекогодините, които предстоят да преживеят достигналите дадена възраст х за целия период от предстоящия им живот ( от възраст х до пределната възраст), към броя на доживелите възрастта х.

Средната продължителност на предстоящия живот на новороденото се приема за средна продължителност на живота на населението.

Повече информация и данни за очакваната средна продължителност на предстоящия живот на населението за отделните възрасти са достъпни в Информационна система „Инфостат“ https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/module.jsf?x_2=51 и на сайта на НСИ, раздел „Таблици за смъртност“ http://www.nsi.bg/bg/node/3024/.

НСИ – Териториално статистическо бюро – Югоизток,

Отдел „Статистически изследвания – Ямбол“

 

About the Author :

5 Comments to “Очаквана средна продължителност на предстоящия живот на населението в област Ямбол през периода 2019 – 2021 година”
 • Wyatt
  June 21, 2022 - Reply

  I’m nnot certain the place you are getting your
  info, however great topic. I must spend some time finding out much more or figuring out more.

  Thank you for excelplent informtion I was in sarch of this
  information for my mission.

  My wweb blog … iti certification (Ambrose)

 • Veronica
  June 21, 2022 - Reply

  I am immpressed with this internet site, real I am a fan.

  My weeb blog … bar exam preparation (Von)

 • Niki
  June 22, 2022 - Reply

  Awsome blog! I am loving it!! Wiill be back later to rwad some more.
  I am bookmarking your feeds also

  Also visit my web blog :: latest hcl placement preparations (Faye)

 • Shona
  June 22, 2022 - Reply

  Hello, its good paragraph concerning medria print, we all be aware of media is a
  great source of data.

  My site california bar exam – Leandra

 • Timmy
  June 22, 2022 - Reply

  Loving the info on this site, you have done great job
  oon the content.

  Look at my site: military entrance exam –
  Eunice

Leave a reply