Официално е открита жътвата в община „Тунджа“

???????????????????????????????На 11 юни 2016 г тържествено се откри жътвeната кампания в община „Тунджа“. Организатори на утвърдилата се церемония са Община „Тунджа“, фирма „Пеликан Агро” ЕООД и кметство с. Търнава

За поредна година това стана в землището на с. Търнава, чийто земи се обработват от фирмата.

Гости на празника бяха народният представител Кирчо Карагьозов, областният управител Димитър Иванов, заместник-кметовете на община „Тунджа” Станчо Ставрев и Георги Чалъков, кметът на с. Търнава Андон Матев, кметове и кметски наместници от община „Тунджа“ и земеделски производители от региона.

???????????????????????????????Благодарствен молебен за спорна работа и добра реколта отслужи Архиерейският наместник на Ямболска духовна епархия – архимандрит Димитрий. Той освети и техниката на фирма „Пеликан Агро” ЕООД.

Възстановка на ритуала „Зажънване“ представиха самодейците от клуб на пенсионера „Доверие“ в село Чарган.

По традиция първите два снопа бяха дадени на собствениците на „Пеликан Агро“ и на заместник кметовете на общината – Станчо Ставрев и Георги Чалъков. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата. Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци. Хлябът и грижовните стопани бяха благословени от всички присъстващи.

???????????????????????????????Празникът продължи в парка на селото с приветствия на кметът Георги Георгиев и собствениците на фирмата и богата програма от жътварски песни и български танци в изпълнение на самодейци от селата Чарган, Козарево, Победа, Могила и Иречеково.

Курбанът за здраве беше дар от „Пеликан Агро“ за всички жители и гости на Търнава, присъстващи на откриването на жътвата.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? P1330173 P1330186 _MG_9796 _MG_9800 _MG_9801 _MG_9804 _MG_9805 _MG_9810 _MG_9813 _MG_9817 _MG_9819 _MG_9820 _MG_9823 _MG_9831 _MG_9834

Снимки: община “Тунджа” и Величко Димитров

 

About the Author :