Официално бе открита новата сграда на читалището в Болярово

_MG_4905На 22 октомври 2015 година бе официално прерязана лентата на дългоочакваната нова сграда на НЧ „Възраждане – 1912 г.”, град Болярово. След дълго прекъсване и почти изгубени надежди, вече се радваме на една прекрасна нова придобивка. Доста от жителите на града и общината помнят започването на грандиозния строеж на читалищната сграда и преустановяването му през 1989 година.

_MG_4901Минаваха години и надеждите да се направи нещо по въпроса постепенно умираха. Много от жителите на града, които бяха доста повече на брой тогава, престанаха да вярват, че тази сграда ще бъде завършена. През тези години общинското ръководство търсеше всевъзможни начини и дори за миг не се отказа от това начинание, въпреки многобройните трудности. Ето че благодарение на трансграничен проект с ръководител Нина Терзиева под наименование „Подобряване на културното сътрудничество между общините Юскюп и Болярово чрез развитие на културната инфраструктура”, с референтен номер № 2007CB16IPO008-2013-3-076, финансиран по програма ТГС България-Турция”, бе завършен първи етап от дострояването.

_MG_4929Вторият етап, целящ завършването на ремонта на сградата, бе със средства на общината ни, заложени в капиталовата програма. Дългоочакваното ново читалище е вече факт и заедно с партньорите от община Юскюп бе открита тържествено тази последна придобивка за града. С нея красивият център придоби още по-хубав вид! Присъстваха жители от всички населени места на общината, както и гости. Сред официалните гости на тържественото откриване бяха: народните представители на „БСП – лява България” Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, временно изпълняващата длъжността кмет на община Болярово и ръководител на трансграничния проект Нина Терзиева, дългогодишният кмет на общината и настоящ кандидат на социалистите за кмет и водач на листата Христо Христов, кметът на община Юскюп Хюсеин Касап и гости от Република Турция, членове на ръководството на Университета по библиотекознание и информационни технологии – град София, кметове и кметски наместници, кандидати за общински съветници и др.

_MG_4892С празничен водосвет от отец Димитър Ингов бе осветена новата сграда. А символично лентата бе прерязана от временно изпълняващата длъжността кмет и ръководител на трансграничния проект Нина Терзиева, дългогодишния кмет на общината и настоящ кандидат на социалистите Христо Христов, кмета на община Юскюп (партньор по проекта) Хюсеин Касап и народния представител от „БСП – лява България” Атанас Мерджанов. Нина Терзиева честити на всички новата придобивка и разказа накратко за пътя, по който се е стигнало до завършването на сградата. Благодари на всеки, който е дал своя принос след 29 години Болярово да има своя читалищен дом. Христо Христов също честити на всички жители на общината откриването на този дългоочакван обект и подчерта, че нито за миг не се е отказвал от идеята някога това да се случи. То е плод на много усилия и с него положителните промени за общината не свършват. И кметът на община Юскюп се обърна към българските партньори с благодарност; честити им чудесната нова сграда и ги увери, че и занапред ще работят заедно по проекти във всяка област за благото и на двете общини.

12180936_790141527798597_27893710_oАтанас Мерджанов също сърдечно поздрави всички свои земляци и избиратели с новата дългоочаквана придобивка и им честити предстоящия празник на града – 26 октомври. Той обяви своя подарък за празника – концерт на оркестър „Канарите”. Заместник-ректорът на УНИБИТ проф. Ирена Петева поднесе на Нина Терзиева почетен юбилеен знак на НЧ „Възраждане – 1912 г.” – гр. Болярово от Върховния читалищен съвет на съюза на народните читалища в България (чийто почетен председател е проф. Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ) във връзка със 105 години от създаването на Съюза и успешно реализирания трансграничен проект. _MG_4932Във фоайето на новооткритата сграда бяха експонирани две изложби – едната, свързана с представяне на българските традиции, бит и култура (по проект „Подобряване на културното сътрудничество между общините Юскюп и Болярово чрез развитие на културната инфраструктура”), а другата – с отличените рисунки в конкурса по повод празника на град Болярово на тема „Аз рисувам моя роден край” (по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни”.

_MG_4949Всички гости на празника имаха възможност да влязат за първи път в голямата концертна зала с 200 места, където се насладиха на изпълненията на певческите групи от читалищата в общината: двете женски и мъжката певчески групи при НЧ „Възраждане – 1912 г.” – град Болярово; женските певчески групи към: НЧ „Стефан Караджа” – с. Стефан Караджово, НЧ „Ана Маймункова” – с. Воден, НЧ „Светлина” – с. Мамарчево, НЧ „Просвета” – с. Голямо Крушево. Поднесоха поздрав и партньорите от община Юскюп – с песни и танци, предизвикали поредните бурни аплодисменти. Програмата закриха децата от танцов състав „Боляровче” с хореограф Румен Тодоров. Освен че очароваха и трогнаха публиката, децата получиха първата си награда на новата сцена – парична награда от 200 лева от читалищното настоятелство на НЧ „Възраждане – 1912 г.”- град Болярово.

_MG_4960След вълнуващата програма за всички жители и гости на общината имаше почерпка във фоайето на новата сграда и покана за второто мероприятие след това откриване – театрална постановка на 23 октомври от 18 часа.

 

 

_MG_4959 _MG_4956

About the Author :