ОУ “Йордан Йовков” в Ямбол празнува 30-годишен юбилей и патронен празник

IMG_4750С юбилеен концерт в залата на читалище “Зора” ОУ “Йордан Йовков” в Ямбол отбеляза днес, 6 ноември 2018 г., своята 30-та годишнина и патронния си празник. Присъстваха ученици, родители, учители и гости. Няма как поздравителното слово от директора точно на това училище да не бъде извън познатите в подобни случаи клишета, просто защото и училището е различно. “Всеки ден в нашето училище е едно ново начало и едно ново предизвикателство. Предизвикателството да се отърсим веднъж завинаги от предразсъдъците към етническия произход и да гледаме на човека като на човек. Предизвикателство е да се изправиш пред маслинено черните очи на тези мургави деца, които живеят в затворена общност и да отговориш на мощния им вик за помощ, за обич и внимание към техния вътрешен мир, в който са събрали прекалено много отрицателни емоции, с които са безпомощни да се справят и преборят, защото са просто деца. А да работиш за тях, значи да се грижиш – да се грижиш за това, което е тук и сега, за чувствата и вълненията на IMG_4751учениците – това е ОУ “Йордан Йовков” днес”, заяви директорът Мима Кондова. Тя не пропусна да кажа и специални думи за нелекия труд на своите колеги: “Днес учителите от ОУ “Й. Йовков” водят всекидневна битка с незнанието, страха, предразсъдъците и апатията, но същевременно те са творци, откриватели, новатори, които отдават себе си на децата с любов и професионализъм”, каза Мима Кондова.

Гост за юбилея беше и проф. Георги Иванов, бивш директор на училището, автор на учебници, преподавател в Тракийски университет в Стара Загора. Той поднесе поздравителен адрес към учителския колектив, определи училището като “ковачница на характери и човеци”.

IMG_4755В юбилейния концерта взеха участие, както ученици от ОУ “Йордан Йовков” (вокална група “Йо-хо-хо” с худ. ръководител Таня Димитрова, танцов състав “Зорница” с худ. ръководител Надежда Колева и други), така и гост-изпълнители: Калина Костова (бивша възпитаничка на училището и настоящ учител по музика), танцова школа “All Steps”, Клуб за спортни танци „Тандем” към Младежки дом – Ямбол. Поздрав към ОУ „Й. Йовков” отправи и дългогодишният партньор на училището – читалище „Зора”, с изпълнението на малката Ванеса Кючукова от школата по народно пеене.

В Арт залата на читалище „Зора” беше подредена изложба на тема „30 години – път към успеха”, включваща фотографии и изработени от учениците IMG_4769предмети.

Утре, 7 ноември,  от 17.00 ч. в конферентната зала на хотел „Диана Палас” ще се проведе тържествен педагогически съвет. Мима Кондова – директор на училището, чрез мултимедийна презентация ще представи историята и успехите му и ще награди изявени учители по случай юбилея.

Вече 30 години училището носи името на именития българския писател Йордан Йовков, роден на 9 ноември 1880 г. в живописна Жеравна. Училище “Йордан Йовков” е създадено през 1988 година след преобразуване на Начално училище “Съби Колев” в основно. То отбеляза своя патронен празник и 30-та си годишнина с поредица от предхождащи събития. Сред най-запомнящите се са: конкурсът за най-дълга рисунка на тема “Училище мое любимо”, литературни четения на разкази на Йовков, радиопредаване и конкурс за изработване на компютърна презентация “Йордан Йовков – живот и дело”.  На първи ноември в родната къща на Йордан Йовков в село Жеравна с ученици от V-VІІ клас се проведе открито занятие на тема ,,Йордан Йовков – хуманист и човеколюбец”, което пренесе присъстващите в Йовковия свят и се превърна в истински “урок по човеколюбие”.

IMG_4743 IMG_4745 IMG_4754 IMG_4761 IMG_4765 IMG_4767 IMG_4768 IMG_4770

 

 

 

 

 

 

 

About the Author :

Leave a reply