“От Цветница до Гергьовден” се проведе за 17-ти път

_MG_8878На 24 април 2016 година, в село Генерал Инзово, община „Тунджа”, се проведе 17 -то издание на общинския празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден”.

В салона на народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1926“, над 45 колектива от 30 населени места, много индивидуални певци и инструменталисти показаха най-доброто от националния ни фолклор. Пищните носии допълнително създадоха отлично настроение сред многобройните зрители.

_MG_8882Приветствие към участниците, гостите и организаторите поднесе кметът на община „Тунджа”, Георги Георгиев. Той сподели: ”Вече 17 години се събираме в Генерал Инзово, за да срещнем стари и нови приятели, които със своите изпълнение ни пренасят назад във времето и ни зареждат емоционално. За пореден път оживява красотата на народните носии, пъстротата на шевиците, феерията от звуци!“

_MG_8886Сред гостите бяха и заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева, Георги Чалъков, секретарят на общината – Андон Кръстев, общински съветници, кметове на населени места, секретари на читалища, председатели на клубове на пенсионера, както и делегации от гр. Руза, Руска Федерация и община Варта, Република Полша.

_MG_8922На сцената едни след други се надпяваха и надиграваха участници от селата на община „Тунджа”, от общините Елхово, Стралджа и Харманли. С аплодисменти бяха придружени и ревютата на автентични момински, булчински, женски и мъжки костюми от 19-ти и 20-ти век, съхранени грижливо в скриновете на предците ни.

Журито, под председателството на доц. Крум Георгиев, беше изключително затруднено в определянето на най-добрите колективи и индивидуални изпълнители.

Комплексното класиране е следното:

Iмясто – селата Тенево, Веселиново, Хаджидимитрово, Доситеево, Харманли и Бояново;

_MG_8896IIмясто – селата Овчи кладенец, Дражево, Бояджик, Маломир, Дряново и Окоп;

IIIмясто – селата Скалица, Меден кладенец, Войника, Козарево, Могила и Миладиновци.

В категорията за индивидуални изпълнители се определиха 3 първи награди, както следва:

Христо Данчев от село Веселиново, Янка Стоянова от Каравелово и Георги Куртев от  с. Доситеево

_MG_8891В конкурсът за обреден хляб, класирането е следното: 

Iмясто – с. Веселиново;

IIмясто – с. Завой;

IIIмясто – с. Дражево.

Всички колективи получиха красиви плакети, сувенири, дипломи и грамоти за съхраняване и пресъздаване на автентичните български традиции.

 

_MG_8903 _MG_8905 _MG_8912 _MG_8918 _MG_8933 _MG_8938 _MG_8940 _MG_8948 ???????????????????????????????

Снимки: Величко Димитров

 

About the Author :