От полицията предупреждават за нови телефонни измами

pol YДнес – 6 април, в дежурната на Областна дирекция на МВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от жители на Ямбол, станали обект на опит за телефонни измами. До момента няма данни за осъществена измама.

Използваните към момента сценарии са: „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“ и „ искане на пари за спешно лечение на близък /поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини, свински, птичи грип или друга актуална болест/”.

Престъпниците често променят сценариите и тактиките си при осъществяване на измами, но винаги ИСКАТ ПАРИ и то спешно. За да постигнат целта си,  измамниците ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Уважаеми съграждани, бъдете бдителни! Не пропускайте в разговорите с възрастните си родители и близки да им напомняте, как могат да станат жертва на измамни схеми.

Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами са под предлог:

• „съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”;
• „ с искане на пари за спешно лечение на близък /поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини, свински, птичи грип или друга актуална болест/”;
• „нужда от преводач – мним служител търси съдействие при работа с чужденец, с искане за превод на пари по предоставена банкова сметка”;
•  за капариране – предплащане на скъпи стоки /климатици, компютри и др./, поръчани от близък човек;
• да се дадат пари на посредник / доставчик за получаване на колетна пратка от чужбина;
• да се внесат пари – „ гаранция на близък, причинил пътен инцидент с убит”;
•  за отпускане на допълнителни пари за пенсия или социални помощи, чрез „мним социален служител”;
• „предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда”.
Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати представени Ви за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.

About the Author :

Leave a reply