От камион „Молотовка” до 65 години ямболски Драматичен театър

DSC02099„Духът трябва да се отглежда и пази”, това бяха едни от заключителните думи, с които директорът на Драматичен театър „Невена Коканова” – Ямбол Михаил Лазаров откри изложбата в понеделник, 6 октомври. Изложба, която постави началото на поредица от събития, посветени на 65-та годишнина на културната институция край Тунджа.

„Само” 65, защото ръководството на Драматичния театър счита обявяването през 1949 година на театъра за държавен за възлов и повратен момент за поданиците на Мелпомена в нашия град. В десетилетията преди това ямболският театър е бил ту читалищен, ту акционерен, ту общински, но истински, професионален театър той става действително преди 65 есени. Тогава, на 8 октомври, Държавният ямболски театър вдига завесата за първото си представление – пиесата на Камен Зидаров „Царска милост”. Първият директор Димитър Керанов е и режисьор на постановката.

DSC02104Представленията на „Царска милост” са и следобед от 14 часа, и вечер, от 19,30 ч. Участва целият състав на театъра.

„При почване вратите се затварят”, такъв надпис има на афиша на пиесата „Мирандолина”, играна през сезон 1953/1954. Сега е комично, куриозно дори, но ако се прехвърлим в оня Ямбол от преди 60 години, няма защо да се чудим – надали публиката е била особено подготвена за театрални представления.

DSC02107В изложбата, подредена стилно, може да се видят театрални плакати, снимки, реквизит, макети от и за постановките. Обувките, с които е играл на нашата сцена Георги Георгиев-Гец, роклите, с които е дебютирала в това тъй трудно изкуство съвсем младата Невена Коканова в пиесите „Ромео и Жулиета” и „Хитроумната влюбена”.

DSC02103Чудесният макет на Александрина Игнатова за пиесата „Великденско вино”, където ролята на поп Кръстю играе Тодор Тотев. ”Режисьор на спектакъла бе Диана Радева, на нея тъкмо x се бе родила дъщеричката”, разказва ми Саша, докато довършва няколко часа преди откриването на изложбата някои малки, но важни неща.

DSC02109”През 1962 година Драматичният театър организира първите си празници, две години по-късно е закрит, през следващата 1965 г. отново вдига завесата. На сцената му са изиграни около 350 пиеси, участвали са 330 артисти, 100 режисьори, имал е 10 драматурзи”, разказа на откриването на изложбата директорът на културната институция Михаил Лазаров..

Трупата е тръгнала да обикаля по сцените на България с камион „Молотовка”.

…Ако седнеш на раздумка с някой от артистите от Драматичен театър „Невена Коканова”, има дълго и да се смееш, и да тъжиш. Камионът „Молотовка”, разбира се, отдавна го няма, но в това изкуство винаги има куп непредвидими истории. Любови на сцената и извън нея, студ, неуредици от всякакъв характер, участие на великани като Калоянчев и Татяна Лолова, режисиране в последните години от живота му на нашата сцена от Велко Кънев – „Благородният испанец”. Велко Кънев, непрежалимият артист, какъвто скоро България няма да има…

…”Изложбата е първото събитие от честването на 65 години от обявяването на театъра за държавен. Предстои да излезе книжка и за последните пет творчески сезона на културната институция, подготвена от Атанас Жеков-Кроко, а в четвъртък е и новата ни постановка”, каза Михаил Лазаров.

„Доброто предстои, щом го има изкуството”, завърши словото си директорът на ДТ „Невена Коканова”.

За да дойде времето на сладко-горестните спомени пред снимките, макетите, реквизита и афишите.

Борислав Ненов

About the Author :