От врата на врата полицаи предупреждават възрастните да се пазят от телефонни измамници

_MG_0141Кампания против телефонните измами започна ямболската полиция. На място по квартали и по домовете на хората полицаите раздават листовки с различните схеми на измама и разясняват на възрастните какво да правят при обаждане. Информационната кампания започна в Ямбол, но ще обхване целият регион. От началото на годината в Ямболска област има 7 случаи на измамени, заловен е и един извършител.

_MG_0138Телефонните измами са голям бич за възрастните хора в региона. Обажданията не спират, а измамниците стават все по-изобретателни и непрекъснато сменят схемите. Затова от врата на врата районните полицейски инспектори обикалят по домовете на хората, за да ги предупредят как да се пазят: „Трябва да бъдете по-внимателни, да не се поддавате на тоя ефект, който те търсят, ефектът на изненадата, на стреса, да ви подведат, за да ви измамят, да ви вземат пари. Няма да давате пари на случайни хора, на хора, които не познавате”, обяснява на всеки инспектор Павлин Пенков. Заедно с колегата си младши инспектор Наско Начев днес те ходеха по домовете на хората в бл. 1 на к-с „Диана”, за да информират възрастните хора.

_MG_0145Няма възрастен човек в Ямбол, който да не е получавал по няколко обаждания от телефонни измамници. Повечето не се поддават, но от началото на годината има 7 излъгани, които са предали над 10 000 лв. Хората разказват, че много пъти са получавали обаждания и споделят опит как са пресякли измамата, като най-често твърдят, че техен роднина работи в полицията и тогава измамниците веднага затваряли телефона.

_MG_0137Най-важният съвет за възрастните хора е да потърсят връзка с близките си и с полицията.

Старши инспектор Радев, началник на група в „Териториална полиция” ги съветва: „Да се обръщат на телефон 112 към компетентните органи и по този начин ще избегнат всякакъв вид случайни срещи с лица с такива престъпни схеми:.

Полицаите предупреждават хората да звънят на близките си от мобилни телефони или да се уверят, че разговорът със съмнителните лица е прекъснат,  тъй като има случаи, когато измамниците се представят за служители на тел. 112,  защото телефонната връзка не е била прекъсната.

Информационната кампания на полицията е започнала на 11 март. През първите два дни са посетени 297 адреса в комплекс „Гр. Игнатиев“. Раздадени са множество листовки при непосредствени срещи с граждани на улиците и в обществени сгради. Плакати указващи основните правила за противодействие  на  опитите за телефонни измами, както и описание на различните сценарии и тактики са поставят на видно място в търговски обекти и различни обществени сгради. Днес информационните срещи с гражданите  и беседите „дом по дом“ продължават в комплекс „Диана“. Предстои по график да се проведат срещи с гражданите във всички квартали на Ямбол.

About the Author :