Отново отличия за тунджанските самодейци

Веселиново5Община „Тунджа” се гордее с успехите на самодейците и полага грижи за съхранението на тунджанския фолклор. Продължават да се увеличават наградите, завоювани от тунджанските колективи на регионални, национални и международни фестивали и конкурси.

Групата за автентичен фолклор „Пиргулянска китка” при Народно читалище „Развитие – 1905 г.” с. Генерал Тошево, община „Тунджа”, с художествен ръководител Юлиян Танчев, се завърна с второ място от IV фестивал на дивите цветя – община Смолян 2016 г. Наградата е в категория „Надиграване”. Отличието е присъдено при оспорвана конкуренция с много самодейни формации от страната. Тази година Фестивалът се реализира основно с финансовите средства на Екоорганизация Родопи и с подкрепата на местните общности и община Смолян. Поредната награда е стимул за групата за изворен фолклор и за техните бъдещи изяви.

???????????????????????????????От 16 до 26 юни 2016 година, в градовете Приморско и Китен се проведе XII–ти Международен фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2016”.

В него ежегодно участват от 9 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори. Във фестивала взе участие групата за автентичен фолклор към пенсионерски клуб „Крумово – 2003“, с. Крумово, община „Тунджа“. Самодейците плениха журито  с невероятните си костюми, излъчване и гласови  умения и получиха множество награди и отличия:

  • Крумово3Звание „Лауреат“ на XII–ти Международен фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2016”;
  • Носител на почетния знак на музикални празници „Euro Folk“;
  • Грамота за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства;
  • Препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор „Euro Folk” в Несебър и Слънчев бряг.

За втора поредна година на Старозагорските минерални бани се проведе  Национален Еньовденски събор, който тази година започна от 24 юни 2016 година и продължи три дни. Целта на събора, който се провежда със съдействието на Община Стара Загора, е да издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия. Тази година в него участваха над 800 участници в групи от Стара Загора, Пловдив, Хасково, Кърджали, Ямбол и Пазарджик. В събора участие взеха клуб „Веселие“ и Хор за автентичен фолклор, с. Веселиново, община „Тунджа“. Самодейците грабнаха най – голямата награда – сърдечните аплодисменти на публиката, диплом и медал за принос в опазването и развитието на българските традиции.

??????????????????????????????? Крумово4 Пиргулянска китка1 Пиргулянска китка2

 

About the Author :