Отложиха делото срещу собственика и управителя на „Континвест“

Ямболски районен съд не даде ход на наказателното дело на 11 февруари 2020 г. срещу собственика и управителя на „Континвест“ заради нередовно призовани свидетели и вещи лица.

Собственикът на фирмата Веско Цветков и управителят Пенка Станчева са обвинени, че в периода от 12.01.2017 г. до 20.01.2017 г. в имоти, собственост на „Континвест“, действайки при условията на продължавано престъпление и в съучастие като съизвършители са наредили да се използват инсталации, без да са въведени в експлоатация, които са свързани с използване на опасни вещества и смеси – хлор и производни на хлора продукти. Тези инсталации могат да създадат опасност за живота и здравето на населението, намиращо се на площ от 0,2 до 400 км, както и за причиняване на немаловажни вреди по околната среда.

Делото започва отново в Районен съд и се гледа от друг съдебен състав, след като Окръжен съд – Ямбол отмени наложената на 16 юли 2019 г. присъда и върна делото за ново разглеждане.

Припомняме, че районният съдия Васил Атанасов призна двамата подсъдими за виновни по повдигнатото обвинение и им наложи условна присъда от 1 година лишаване от свобода с три години изпитателен срок и по 5000 лв. глоба.

Окръжните съдии обаче приеха, че по делото са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Въззивните съдии са приели, че в мотивите на присъдата не са посочени и не се обсъждат писмените доказателства, представени от подсъдимия Веско Цветков не им е направен анализ.  На заседанието на 11 февруари не се явиха петима свидетели и три вещи лица, тъй като не са редовни призовани и делото беше отложено за 10 март от 11 часа.

Припомняме, че фирма „Континвест“, а преди това „Верея хим“, са производители на хлор и на хлорни продукти, които от години искат да узаконят производството си, но държавните органи и местните власти се опитват да защитят населението и не искат да допуснат опасното производство, което може да застраши здравето на хората.

Сагата с „Континвест“ и „Верея хим“

От май 2017 г. на площадката за производство на хлор в района на бившия комбинат „Ямболен“ не се осъществява дейност. Това стана ясно от проведената при областния управител среща на държавните институции и граждани с представители на фирмите „Континвест“ и „Верея хим“, които са на един и същи собственик и непрекъснато си разменят „топката“ само и само да продължи опасното производство. Срещата беше инициирана по искане на кмета на община Ямбол, който беше сезиран от граждани. Поводът е нова процедура за узаконяване на производство на същата площадка, този път за издаване на комплексно разрешително за експлоатация на “Инсталация за производство на твърд и течен алуминиев сулфат”, но на същата площадка в района на бившия химически комбинат „Ямболен“, където преди се произвеждаше хлор. Заявлението за това комплексно разрешително е качено на сайта на община Ямбол още през септември 2019 г.

Цялата сага започва преди 10 години на 7 септември 2009 г., когато на фирма „Верея хим“ е издадено комплексно разрешително от министъра на околната среда и водите за експлоатация на предприятие с висок рисков потенциал.

По думите на самия собственик Веско Цветков на тази площадка хлор се съхранява от 2002 г. „И предишния собственик и аз като негов наследник направихме всичко възможно и не допуснахме инцидент с изтичане на хлор“, изтъкна той като голяма заслуга.

Той уточни още, че през 2017 г. в предприятието са работили 68 души и то е произвело 17 т продукция, от май 2017 г. то е спряно, на площадката работят 16 души и няма производство. Според него до 2011 г. производството не е имало проблеми, те са настъпили, когато са решили да се опитат да получат комплексно разрешително. Веско Цветанов се оплака от натиск от държавата и от институционален произвол.

Отговорът на областния управител беше, че  хората в Ямбол и в близките села трябва да са спокойни, защото има държавни институции, които работят и са отговорни за опазването на живота и здравето им.

По време на срещата стана ясно още, че на 20 януари 2020 г. е направена отново проверка от различни държавни институции  на площадката, която не е установила производство на хлор.

От РИОСВ – Стара Загора съобщиха на срещата, че през годините на  фирмата са наложени 150 000 лв. наказателни санкции.

Представител на Пожарна безопасност заяви, че системата за оповестяване във фирмата досега е подала 15-16 алармени съобщения за изтичане на хлор, които са се оказали фалшиви, но са задействани всички служби.

В момента фирмата се опитва отново да възобнови производство на тази площадка, но този път на твърд и течен алуминиев сулфат, като за целта им е нужно одобрение на доклад за безопасност, за да продължат процедурата, но имат отказ, който обжалват.

Благодарение на масираната проверка през януари 2017 г. от всички институции, полиция и ДАНС по инициатива на Районна прокуратура се води наказателен процес.

В Районен съд продълава наказателно дело срещу собственика и управителя на фирмата, че са разрешили експлоатация на инсталации, които са незаконни и опасни за хората. От години строителните органи твърдят, че на площадката има незаконни инсталации, които нямат строителни книжа и затова са водени безкрайни съдебни спорове.

Хората трябва да бъдат спокойни, че опасното производство няма да бъде допуснато, но в същото време институциите трябва да продължат да бъдат бдителни, защото явно фирмата не се отказва лесно, въпреки масирания отпор на държавата.

About the Author :

Leave a reply