Отложиха делото за взривовете за 30 юни

DSC03920aЯмболски районен съд гледа днес – 14 май, за четвърти път делото за взривовете край Петолъчката, при които на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници, а осем бяха ранени. Година след внасянето на обвинителния акт в съда делото продължава с разпит на над 10 свидетели, призовани от защитата на обвиняемите. В края на април съдът е успял да назначи три нови вещи лица по комплексната експертиза, след като отведе предишните, защото са работили за една от фирмите, съхранявали в базата боеприпаси за над 10 млн. лв., но заключението им още не е готово. Прокуратурата не се притеснява за хода на делото заради новата експертиза. Окръжният прокурор Георги Ханджиев коментира, за „Делник”, че експетизата ще почива на фактите и данните по делото, които са установени. Обвиняемият Делислав Делев, заяви, че не се чувства по-спокоен, след като вече има назначени експерти и допълни: „Аз ще бъда спокоен, когато свърши процеса и когато имаме оправдателни присъди”. Неговият адвокат Ивета Анадолска не успя да прогнозира кога може да приключи делото, защото не е ясно колко време им трябва на вещите лица да изготвят заключението си, но за нея е добър знак, че все пак експертите са назначени и експертизата е възложена.

Роднините на загиналите работници са единствените, допускани в съдебната зала, защото делото се гледа при закрити врати заради държавна тайна, но и те не могат да прогнозират кога ще приключи делото. Ирена Костова, съпруга на Станимир Костов, отново заяви, че се надява на справедливост и виновните да си получат заслуженото, а  Пенка Кремъкова, съпруга на Енчо Кремъков не скри, че са притеснени как ще се развият нещата по делото.

Припомняме, че обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев, защото не са осигурили необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси. Според прокуратурата в нарушение на договора боеприпасите са се разглобявали, вместо да се взривяват, в складовете е имало и по-големи количества взрив от допустимото.

След изслушване на явилите се свидетели делото беше отложено за 30 юни, като съдът го насрочи за пет поредни дни – до 4 юли. Тогава ще бъдат разпитани и неявилите се денс 4-5 свидетели, които не са били редовно призовани. Очакванията са до тогава да бъде готова и комплексната експертиза.

About the Author :