Отлично представяне на ямболски шахматисти

cropped-MG-2015-e1432185252761В периода 5.-7.06.2015г. в Бургас се проведоха финалите на републиканските ученически първенства по шахмат във възрастовата група 5-7-ми клас. От зона Бургас-Ямбол-Сливен право на участие придоби отборът на МГ „Ат.Радев“ – Ямбол. Общият брой отбори, класирали се за финалите от цялата страна са само 10. Отборът ни се състоя от 4 основни състезатели: 1. Ангел Бохосян, 2. Джемма Русева, 3. Мартин Каменов и 4. Калина Димитрова.

Отборът ни започна отлично, като в първите 3 партии постигна 2 победи и 1 реми. Последваха загуби от 2-та най-силни отбора на първенството – Крепча и Пловдив, които завършиха съответно 1-ви и 2-ри. Последва нова серия от победи и в крайното класиране отборът зае престижното 4-то място, което е най-добро класиране на ямболски отбор на такъв вид първенство от всички участия до момента.

Отлично се представи ученикът в 6-ти клас Ангел Бохосян, който на 1-ва маса постигна 6,5т. и в крайното класиране по дъски зае 3-то място. Отлично се представиха и 2-те ни момичета. 6-класничката Калина Димитрова постигна 6т. на 4-та маса и зае 4-то място в класирането по дъски. На тази дъска играха доста от участничките на индивидуалните републикански първенства в нейната възраст. Джемма Русева, ученичка в 7-ми клас, постигна 5 точки на 2-ра маса, като се справи с момчетата, които по принцип играят на тази дъска. Започна с 3 загуби, но в процеса на турнира придоби увереност и самочувствие и показа най-доброто от себе си. 7-класникът Мартин Каменов на 3-та маса остана с 3,5т., но през първия ден имаше здравословни проблеми, което му попречи да се изяви по най-добрия начин. Мартин е най-проспериращия ямболски ученик през годината, като започна почти от 0-та и в момента е един от добрите ни състезатели, участник на 2 големи състезания от календара на БФШ.

Всички от състава играха с много хъс и настроение, с желание за победа. Отборът бе предвождан от Калина Тодорова, учителка по физическо възпитание в МГ „Ат.Радев“. Всички те тренират шах по проект в същото училище под ръководството на Росен Шивачев, посещават и занятията на Петър Вавов в общинския детски комплекс – Ямбол.

About the Author :